Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με long Covid εμφανίζουν πρόβλημα στα ζωτικά όργανα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 536 άτομα και δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society of Medicine, περισσότεροι από του μισούς ασθενείς που πάσχουν από long Covid, έρχονται αντιμέτωποι με βλάβη στα ζωτικά τους όργανα.

Ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια νόσησης τους αναφέρουν σοβαρά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, νοητική δυσλειτουργία κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των ασθενών με long covid εμφάνισε πρόβλημα σε κάποιο ζωτικό όργανό του, ενώ το 29% παρουσίασε πρόβλημα σε περισσότερα όργανα.

Παρ’ όλα αυτά σε διάστημα από 6 έως 12 μηνών μετά την αρχική διάγνωση, ποσοστό ασθενών είδε τα συμπτώματα να υποχωρούν:

  • Ακραία δύσπνοια: Μείωση από 39% σε 30%
  • Νοητική δυσλειτουργία: Μείωση από 48% σε 38%
  • Κακή κατάσταση υγείας που επηρέαζε την ποιότητα ζωής: Μείωση από 57% σε 45%

Σημειώνεται ότι μόλις το 13% όσων συμμετείχαν στη μελέτη νοσηλεύτηκε όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με Covid.

Ο Amitava Banerjee, καθηγητής Επιστήμης Κλινικών Δεδομένων, τόνισε ότι «μεγάλη ανησυχία» προκαλούν οι επιπτώσεις της long Covid στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πολλοί υγειονομικοί στην έρευνά μας δεν έπασχαν από ασθένειες, ωστόσο οι 19 από τους 172 εργαζομένους στην Υγεία εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα και έμειναν εκτός εργασίας κατά μέσον όρο 180 ημέρες» σημειώνει ο ίδιος.