Ερντογάν: Αύξηση μισθών στο δημόσιο κατά 25%

Σε αύξηση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο κατά 25% θα προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 64%.

Μιλώντας στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.

Η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει νέα αύξηση κατά 55%, του κατώτατου μισθού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η μέτρηση του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερη από το 66,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα επίσημα στοιχεία επωφελήθηκαν από τη θετική «επίδραση της βάσης σύγκρισης» (με τον υψηλό δείκτη πριν από ένα χρόνο να μειώνει στατιστικά τον ρυθμό πληθωρισμού φέτος) καθώς τον Δεκέμβριο του 2021- με τον οποίο συγκρίνεται ο φετινός Δεκέμβριος- η νομισματική κρίση της τουρκικής λίρας είχε ανεβάσει απότομα το κόστος των εισαγωγών.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Δεκέμβριο, που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της αύξησης των τιμών. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,14%.