Κεντρική πολιτική από την ΕΕ για την έλλειψη φαρμάκων ζητά ο Θάνος Πλεύρης

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Πλεύρης
Υπουργός Υγείας»

Ελλείψεις στα φαρμακεία

Μόνο με ιατρική συνταγή η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνεται η προμήθεια των πολιτών για μια σειρά από πασίγνωστα και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και λοιπά φάρμακα, ενώ τα μη συνταγογραφούμενα θα διατίθενται κανονικά όπως και σήμερα. Το μέτρο αυτό το οποίο είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν από περίπου 6 εβδομάδες, το ανακοίνωσε εκ νέου τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.