Αξιωματούχοι των ΗΠΑ: Ο πύραυλος που χτύπησε το πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός

Ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο AP.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Το ίδιο μετέφερε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και της G7 σε συνάντησή τους στο Μπαλί, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. Ο Μπάιντεν φέρεται να μίλησε για πύραυλο του συστήματος S-300, ρωσικής κατασκευής, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ουκρανικής αεράμυνας.

 

Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ εντόπισε τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία

Ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ που πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας φέρεται να εντόπισε τον πύραυλο που προσγειώθηκε στο έδαφός της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος της συμμαχίας στο CNN.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα δεδομένα του ραντάρ του αεροσκάφους δόθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Πολωνία, χωρίς ωστόσο να πει ποιος θα μπορούσε να έχει εκτοξεύσει τον πύραυλο, ούτε τη γεωγραφική προέλευση της βολής. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν τακτικά επιτήρηση γύρω από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Πολωνία: Δεν υπάρχει ακόμη «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

Ο πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε. Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται. Κατά τον κ. Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».