«Σύννεφα» στην κυβέρνηση: Προεκλογικές… αγκωνιές υπουργών - βουλευτών

Η βαρυχειμωνιά στο Μαξίμου εξαιτίας των κραδασμών που έχουν προκαλέσει οι υποκλοπές και η υπόθεση Πάτση επιδεινώνεται και από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργών και βουλευτών της ΝΔ για την εκλογική τους επιβίωση.

Της εφημερίδας ActionPress

Μπαίνοντας στον Σεπτέμβριο του 2022, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ πίστευαν ότι είχαν περάσει με τις λιγότερες απώλειες το θέμα του Predator και της «νόμιμης επισύνδεσης» του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Το μόνο που μετρούσαν ως πολιτική απώλεια ήταν ότι πλέον τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ απομακρύνονταν σε περίπτωση που η ΝΔ χρειαζόταν εταίρο στις κάλπες της δεύτερης Κυριακής.

Ακόμη και οι… μπαλωθιές που είχε ρίξει με την ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έμοιαζαν μακρινές. Το Μαξίμου αναζητούσε τα πατήματά του, μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη, πιστεύοντας ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με αναδιανομή ρόλων στους έχοντες τη διαχείριση του επιτελικού κράτους. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος μοιράστηκαν τα «ιμάτια» του Δημητριάδη, ενώ ο Γιάννης Μπρατάκος ανέλαβε περισσότερο τη σύνδεση κυβέρνησης-βουλευτών και κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις, που έφεραν το θέμα των υποκλοπών χαμηλά στη συνείδηση των πολιτών έδιναν τη βεβαιότητα, ότι οι όποιες απώλειες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Η πληγή που φοβούνταν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε επικίνδυνη αιμορραγία φαίνεται ότι μέχρι να στήνονταν οι κάλπες θα μπορούσε να κλείσει με το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης.

Ο αστάθμητος παράγων «Πάτσης»

Αλλά στη ζωή και στην πολιτική, υπάρχει πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας. Ο παράγων Χ, που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν έσκασε η υπόθεση Πάτση που λειτούργησε ως επιταχυντής στο κλίμα προβληματισμού που υπήρχε σε αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η υπόθεση Πάτση και οι αποκαλύψεις έφεραν καταιγίδα. Βουλευτές στα τηλεοπτικά πάνελ όσο και εάν έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία, υπερασπιζόμενοι την κεντρική γραμμή περί «άμεσης απομάκρυνσής του» από τον πρωθυπουργό, όταν έσβηναν τα φώτα, ομολογούσαν ότι έχει κάνει ζημιά στην παράταξη μεγαλύτερη από όσο φαινόταν. «Δεν γίνεται να απολογούμαστε εμείς για αυτούς τους περαστικούς που μας φόρτωσαν» ήταν μια από τις ατάκες που έλεγαν, προσθέτοντας με νόημα ότι τον συγκεκριμένο δεν τον είχαν δει ποτέ σε κομματικές εκδηλώσεις, ούτε είχαν κοινές διαδρομές μέσα στη γαλάζια παράταξη. Ευθύνες έριχναν και σε όσους κάλυπταν τον ανεξάρτητο βουλευτή και τα γκρίζα πόθεν έσχες του.

«Δεν μπορεί εμάς να μας καλούν για εξηγήσεις για μηδενικούς λογαριασμούς καταθέσεων, ή να υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις πριν μπούμε στα ψηφοδέλτια και κάποιοι με …μητρώο, να είναι υποψήφιοι και να εκλέγονται “χαλαρά”», τόνιζαν με νόημα.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο με τις λίστες παρακολουθήσεων που κυκλοφόρησαν και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στον Αντ1, φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει πολλούς μια και επί της ουσίας δεν διαψεύστηκε ότι υπάρχουν, αλλά τις κάνουν άλλα κέντρα που κινούνται ανεξέλεγκτα και χωρίς την εντολή του Μαξίμου ή της ΕΥΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε τη ρελάνς ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής, καθώς γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο, στην ουσία θα στήριζε τον πρωθυπουργό καθώς μόνο εάν κάποιος κυβερνητικός ήθελε να «αυτοκτονήσει πολιτικά» θα στήριζε μια ενδεχόμενη πρόταση του κ. Τσίπρα σε βάρος της κυβέρνησης.

Εσωκομματική γκρίνια

Και εάν όλα τα παραπάνω αφορούν την βαριά πολιτική ατζέντα, υπάρχει ένας ακόμη πονοκέφαλος στην αυλή του Μαξίμου. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη γκρίνια πολλών βουλευτών, ιδιαίτερα εκείνων που κινούνται στην κόκκινη γραμμή του «βγαίνω δεν βγαίνω», καθώς θεωρούν ότι οι υπουργοί τους «καπελώνουν». Και γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκείνος που στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωνε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι κάθε υπουργός σε συνεννόηση με το γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, να μπει σε κλιμάκια της ΝΔ που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, προκειμένου να «επικοινωνήσει» το κυβερνητικό έργο. Πρακτικά, τους ζήτησε μια φορά τον μήνα να βγαίνουν από το γραφείο τους και να συμμετέχουν στις κομματικές δράσεις, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί στους πολίτες τι έχει γίνει ως τώρα, αλλά και να καταγραφούν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε πετάξει την μπηχτή ότι: «Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Υποβόσκουν κόντρες για την επικράτηση

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες εβδομάδες για να φτάσουμε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που συνέπιπτε με τα γενέθλια του κόμματος, στις 4 Οκτωβρίου που ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εντός της συνεδρίασης και τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς στη συζήτηση ακούστηκαν παράπονα για «υπερπροβολή» υπουργών που εκμεταλλεύονται την κυβερνητική τους θέση για να κάνουν προεκλογικό αγώνα.

Β’ Αθηνών: Το θέμα μάλιστα είχαν θέσει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών Γιάννης Λοβέρδος και ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχει αλαζονεία, αναφερόμενος στο ύφος και στο ήθος της εξουσίας. Μάλιστα ο δεύτερος έχει την ατυχία να μετρά στην εκλογική του περιφέρεια, ουκ ολίγους υπουργούς: Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Κεραμέως, Ράπτη, οι οποίοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο αξιοποιούν το χαρτοφυλάκιό τους με διάφορους τρόπους στην εκλογική περιφέρεια. Για αυτό και βλέπουμε κοινές εκδηλώσεις και δίδυμα που στόχο έχουν να πλήξουν τους πρώτους ή κάποιων σίγουρων που θέλουν λελογισμένα να ενισχύσουν κάποιους άλλους.

Α’ Αθηνών: Στην Α’ Αθηνών οι μόνες που δεν έχουν χαρτοφυλάκιο, είναι οι κυρίες Κεφαλογιάννη και Πιπιλή, για αυτό και η κάθε μία αναζητά «κοινό» πολιτικό, ώστε να καλύψουν τις ευκαιρίες για προβολή που δίνει η κυβερνητική θέση. Στο Νότιο Τομέα το χαρτοφυλάκιο του Νίκου Δένδια, δεν του δίνει την ευκαιρία για μικροκομματική δουλειά αλλά έχει αποκτήσει πρεστίζ που ο νεοφερμένος αντίπαλός του Τάκης Θεοδωρικάκος το παλεύει απευθυνόμενος τόσο στην ΕΛΑΣ και στη γνώση της επικοινωνίας αλλά και στις σχέσεις που έχει χτίσει με αυτοδιοικητικούς και με κομματικές οργανώσεις. Μαζί με τη Σοφία Βούλτεψη που είναι υφυπουργός αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο. Ο νότιος τομέας θα λέγαμε ότι είναι από εκείνους που οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν λειτουργούν με δίδυμα, αλλά ο καθένας δουλεύει για τον εαυτό του. Κυρανάκης, Χατζηδάκης, Θεοχάρης, Καραμανλή, Παπαδημητρίου, Καλλιάνος και Σπανάκης δεν αφήνουν εκδήλωση και πανηγύρι στην περιοχή προσδοκώντας να καλύψουν διαφορές.

Α’ Πειραιά: Στην Α’ Πειραιά, η κάθοδος της Δόμνας Μιχαηλίδου έχει προκαλέσει αναταραχή, στους υπόλοιπους υποψηφίους, καθώς θεωρούν ότι αξιοποιεί σε μεγάλες δόσεις το θώκο της, ενώ έχει δυσανάλογη προβολή με τους συνυποψηφίους της. Εκεί Μελάς, Μανωλάκος, Δούνια και Μπουτσικάκης γυρίζουν την περιφέρεια προσπαθώντας να κλείσουν την ψαλίδα τουλάχιστον από πλευράς επικοινωνίας με την κυρία Μιχαηλίδου. Την ίδια ώρα ο πρώτος σε σταυρούς Κώστας Κατσαφάδος υφυπουργός Ναυτιλίας ξέρει ότι όλοι θα κοιτούν την «εκλογική του πελατεία» προσδοκώντας σε τσιμπολόγημα σε επίπεδο δεύτερου σταυρού.

Ανατολική Αττική: Στην Ανατολική Αττική μπορεί η Γεωργία Μαρτίνου να μην έχει θώκο, αλλά η πρωτιά της θεωρείται δεδομένη. Παραπονεμένος αισθάνεται ο Γιώργος Βλάχος που όμως ανεβάζει στροφές έχοντας μπροστά του τον Μάκη Βορίδη, και βλέποντας άλλους δύο υπουργούς να μπαίνουν στην περιφέρεια: Τον Στέλιο Πέτσα αλλά και τη Σοφία Ζαχαράκη. Δικαιολογημένη η γκρίνια τόσο του Βλάχου όσο και του Β. Οικονόμου. Στην Αιτωλοακαρνανία και οι τρεις βουλευτές έχουν βάλει στο καρτελάκι τους τη λέξη τέως: Καραγκούνης, Σαλμάς και Λιβανός. Η μάχη εκεί θα έχει «ισοτιμία», με τον πρώτο να εκμεταλλεύεται πάντως τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Εκείνο πάντως που πρέπει να αναγνωρίσουμε σε όλους είναι η εφευρετικότητά τους για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Το must είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων και ακολουθούν τα εγκαίνια γραφείων. Εκεί πραγματικά είναι ασυναγώνιστοι. Όπως και στις Ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών σε υπουργούς της ίδιας περιφέρειας.