COP27-Συμμαχία Βραζιλίας, Ινδονησίας, Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό για διάσωση τροπικών δασών

Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία κατά τις συζητήσεις της Διάσκεψης για την Κλιματική Κρίση COP27 που πραγματοποιείται στο Μπαλί, έχουν υπογράψει, τρία μέλη της Συμμαχίας των Κρατών με Τροπικά Δάση -η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- με στόχο τον συντονισμό τους για την προστασία τους, σύμφωνα με πληροφορίες τού Guardian.

Η συμφωνία είχε εγκριθεί από τον απερχόμενο βραζιλιάνο πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρου, επί των ημερών του οποίου σημειώθηκε εκτεταμένη αποψίλωση στον Αμαζόνιο. Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει αυτή την συμμαχία. Αναμένεται την Τετάρτη στην Διάσκεψη. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του θα βρεθεί η διάσωση του Αμαζονίου και άλλων τροπικών δασών ανά τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία τού Κονγκό φιλοξενούν αθροιστικά το 52% των εναπομεινάντων τροπικών δασών, παγκοσμίως. Τα τροπικά δάση αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

H συμφωνία προβλέπει τον συντονισμό των χωρών στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της αειφόρου διαχείρισης και της αποκατάστασης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση και την βιοποικιλότητα.