Έχασαν την αυτοπεποίθησή τους

Η καλύτερη προεκλογική καμπάνια είναι η πραγματικότητα. Αυτό που βλέπουμε και ζούμε και όχι αυτό που με στόμφο λένε από τα τηλεοπτικά στούντιο οι πολιτικοί ότι θα  γίνει  και ότι είναι δήθεν προγραμματική δέσμευση.

Του Γιάννη Πολίτη

Αρρώστησα με κορονοϊό πριν από τρεις εβδομάδες. Θα το πάθουμε οι περισσότεροι φέτος γιατί χαλαρώσαμε πολύ. Τηλεφώνησα στον γιατρό και με συμβούλευσε να πάρω τα περίφημα αντιικά φάρμακα, καθώς έχω κλείσει τα 60 και έχω υποκείμενο νόσημα. Όλα έγιναν με ταχύτητα αστραπής. Ο γιατρός έγραψε τη συνταγή, έστειλε το αίτημα και σε τρεις ώρες χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου. Ο κούριερ μου παρέδωσε το ακριβό φάρμακο, για το οποίο δεν πλήρωσα ούτε ένα ευρώ. Κούριερ του κράτους να σου φέρνει σε χρόνο ρεκόρ τα φάρμακα στο σπίτι, εντελώς δωρεάν, δεν περίμενα να το ζήσω, ούτε θα πίστευα τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα αν μου το είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.

Μετά από τρεις μέρες ήμουν περδίκι. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην κεντρική Ευρώπη, η οποία φημίζεται για την οργάνωσή της. Στην πανδημία όμως τους νικήσαμε στο γήπεδο τους. Το θυμόμαστε όλοι, στην οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, ακόμη και οι Γερμανοί… έφαγαν τη σκόνη μας! Συνηθίσαμε αυτή τη νέα πραγματικότητα να τη λέμε «ψηφιακό κράτος» γιατί πράγματι έτσι είναι. Πρόκειται για ένα θαύμα της κυβέρνησης, το οποίο πριν τρία χρόνια κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί. Θέλεις η πίεση της πανδημίας, θέλεις οι ικανότητες του Πιερρακάκη, θέλεις η καλή προετοιμασία του Μητσοτάκη πριν αναλάβει την εξουσία;· Ό,τι και  να συνέβη από όλα αυτά, σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Και αντί η κυβέρνηση να αναδεικνύει κάθε μέρα και κάθε ώρα τις ανέλπιστες -για πολλούς από μας- μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη ζωή μας, σέρνεται πίσω από τον Πάτση και τις υποκλοπές, τις οποίες  σωστά η αντιπολίτευση -τη δουλειά της κάνει- βάζει ως προτεραιότητα στην καθημερινή της ατζέντα.

Θα πείτε δεν είναι μεγάλα θέματα οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων και όταν ένας βουλευτής κάνει δουλειές με το Δημόσιο; Είναι και με το παραπάνω. Πρόκειται για γκρίζα γεγονότα που τραυματίζουν την κυβέρνηση και τσαλακώνουν το προφίλ του πρωθυπουργού, εντός και εκτός χώρας. Ιδιαίτερα η υπόθεση των υποκλοπών έχει κακοφορμίσει και σύντομα ζητούνται απαντήσεις. Όμως δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν συνολικά μια κυβερνητική θητεία. Τον κάθε Πάτση τον απομονώνεις, τον στέλνεις στην Δικαιοσύνη και τιμωρείς παραδειγματικά εκείνους που χειρίστηκαν το μητρώο στελεχών και του έδωσαν το χρίσμα. Και κεντρικά και τοπικά. Δεν ήξεραν τα κομματικά στελέχη στα Γρεβενά ότι ο Πάτσης είναι πλούσιος και κάνει δουλειές με τα «κόκκινα δάνεια» σε μια μικρή επαρχία που όλοι ξέρουν τι ώρα πας στο περίπτερο; Ελάτε τώρα! Δεν ήξεραν στην Πειραιώς που τον επέλεξαν την «πετυχημένη» επιχειρηματική του δράση στην πλάτη των φτωχών ανθρώπων ;

Οι «σκελετοί» πριονίζουν την επιτυχία

Όλοι αυτοί λοιπόν που γνώριζαν και το άφησαν να συμβεί, πρέπει να πάνε σπίτι τους. Μόνο έτσι τα κόμματα αποκτούν αξιοπιστία στους ψηφοφόρους. Πάντα θα συμβαίνουν αρνητικά πράγματα. Οι πολιτικοί φορείς είναι πολυσυλλεκτικοί. Έχουν στους κόλπους τους κάθε καρυδιάς καρύδι. Και κατεργάρηδες και ρουσφετολόγους και απατεώνες και παιδεραστές. Σημασία έχει να εντοπίζονται εγκαίρως, να απομακρύνονται και να τιμωρούνται. Ειδικά όταν κατέχουν αξιώματα.

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, οπότε και ξέσπασε η ιστορία των υποκλοπών, βρίσκεται σε αμηχανία. Ήρθε και ο Πάτσης και χειροτέρευσε τα πράγματα. Τα στελέχη της μοιάζουν να έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους. Απολογούνται και διστάζουν πια να υπερασπιστούν με ζέση τις επιτυχίες τους. Στο ψηφιακό κράτος, στην πανδημία, στις ελληνοτουρκικές  διάφορες, στον Έβρο,  στο προσφυγικό και στην πάταξη της εγκληματικότητας. Κάθε μέρα βγαίνουν σκελετοί ετών από τα μπαούλα με παιδεραστές, βιαστές και κάθε μορφής κακοποιητικούς τύπους που ζούσαν χρόνια ανάμεσά μας.

Κάθε πρωθυπουργός αφήνει ένα αποτύπωμα, με το οποίο τον θυμούνται, και κατατάσσεται στην Ιστορία θετικά ή αρνητικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στα θετικά του) θα καταγραφεί ως ικανός διαχειριστής κρίσεων και ως ο άνθρωπος που άλλαξε καθοριστικά τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. Ο βουλευτής των «κόκκινων δανείων» και η δράση του θα είναι ένα μαύρο μονόστηλο στην ιστορία της Ν.Δ. Εφόσον όμως πειστούν οι πολίτες ότι λογοδότησαν όλοι όσοι του άνοιξαν τις πόρτες για να μπει. Θα είναι σκληρές και βίαιες οι εκλογές που έρχονται. Διακυβεύονται πολλά για όλους. Στον πρωθυπουργό δεν αρκεί η πρωτιά για να παραμείνει στην εξουσία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να χάσει με μικρότερη διαφορά από αυτήν του 2019 για να μην αμφισβητηθεί ανοιχτά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη ένα καλό διψήφιο ποσοστό ώστε να μην πάρουν ο ίδιος και το κόμμα του την κατηφόρα. Για να πετύχουν τον στόχο τους  όλοι θα χτυπηθούν ανελέητα με λάσπη και σκανδαλολογία. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για όλα αυτά, με έναν παρανοϊκό Ερντογάν απέναντί μας,  δυστυχώς όμως θα συμβούν.