Οι ηγέτες με τις πιο σύντομες θητείες στην ιστορία της Βρετανίας - Μόλις 44 ημέρες στην πρωθυπουργία η Τρας

Έπειτα από 44 ημέρες στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Λιζ Τρας παραιτήθηκε σήμερα (20/10) και έτσι έγινε η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στη βρετανική ιστορία.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται οι ηγέτες της Βρετανίας που δεν έμειναν στη θέση τους για περισσότερο από ένα έτος.

Τζορτζ Κάνινγκ – 118 ημέρες

Η θητεία του έληξε πρόωρα λόγω του θανάτου του, σε ηλικία 57 ετών στις 8 Αυγούστου 1827.

Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον – 143 ημέρες

Ο Viscount Goderich, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον, διαδέχθηκε τον Κάνινγκ, αλλά υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1828, στον πέμπτο μήνα της θητείας του.

Άντριου Μπόναρ Λο – 209 ημέρες

Ο Λο αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάιο του 1923, καθώς ο καρκίνος του λάρυγγα από τον οποίο έπασχε βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Κόμης του Ντέβονσαϊρ – 225 ημέρες

Ο Κάβεντις παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 1757, έπειτα από 225 ημέρες στην βρετανική πρωθυπουργία.

Ο Κόμης του Σέλμπουρν – 265 ημέρες

Ο έχοντας γεννηθεί στο Δουβλίνο ο Ουίλιαμ Πέτι, ο δεύτερος κόμης του Σέλμπουρν, ήταν στην εξουσία όταν υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία τερματίστηκε ο Αμερικανικός Πόλεμος Ανεξαρτησίας. Παραιτήθηκε το Μάρτιο του 1783, δεχόμενος πιέσεις από την αντιπολίτευση.

Ο κόμης του Μπιούτ – 317 ημέρες

Ο Τζον Στιούαρτ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Σκωτία μετά τις Πράξεις της Ένωσης το 1707. Παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 1763, έπειτα από έναν αντιδημοφιλή φόρο για τον μηλίτη.