Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για δεύτερο ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία

Η ρωσική εταιρία Rosatom, ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα T24.

Ο Γενικός Διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, υποστήριξε πως η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της στη Σινώπη.

Ως ελκυστική τοποθεσία για την κατασκευή ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού με τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας, χαρακτήρισε τη Σινώπη οΛιχατσόφ, κάτι που είναι γνωστό σε όλους όσοι εργάζονται στον πυρηνικό τομέα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική ύπαρξη ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού, η ίδρυση των τεχνολογικών συμμαχιών, της επενδυτικής πολιτικής και της ανάπτυξης της τουρκικής ενεργειακής αγοράς Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους επιχειρηματικούς εταίρους μας για να διαμορφώσουμε προσεγγίσεις όσον αφορά τη δημιουργία τεχνολογικών συμμαχιών, την επενδυτική πολιτική και τη διαμόρφωση της τουρκικής αγοράς ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος.

Η συμφωνία σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, που θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, υπογράφηκε με τη Ρωσία το 2010. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστεί στο Ακούγιου θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ. Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.