Η Ρωσία στέλνει 9.000 στρατιώτες και 170 άρματα μάχης στη Λευκορωσία

Περίπου 170 άρματα μάχης και 9 χιλιάδες στρατιώτες θα αναπτυχθούν από τη Ρωσία στο έδαφος της Λευκορωσίας. 

Την είδηση γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ και η συγκεκριμένη ενέργεια θα γίνει έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια «περιφερειακή στρατιωτική δύναμη».

Σκοπός της πρωτοβουλίας φέρεται να είναι η υπεράσπιση των συνόρων της Λευκορωσίας απέναντι στην «απειλή» της Ουκρανίας -σύμφωνα με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο- σε μια περίοδο κατά την οποία ο ρωσικός στρατός καταγράφει αποτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

«Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που αναμένεται να φθάσουν στη Λευκορωσία ανέρχεται σε έως και 9.000», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βαλερί Ρεβένκο, σύμβουλος του λευκορώσου υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος τονίζει πως, η Μόσχα θα στείλει περίπου 170 άρματα μάχης, 200 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών.

Οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας θα  αναπτυχθούν σε τέσσερα πεδία βολής στην ανατολική και κεντρική Λευκορωσία, όπου θα συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και υποκινούν «εξέγερση» στη χώρα του, αιτιολογώντας την απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης». Το Μινσκ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ρόλος της είναι καθαρά «αμυντικός».

Πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία είχε προαναγγείλει πως θα εξοπλίσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Iskander M, οι οποίοι είναι ικανοί να φέρουν πυρηνική γόμωση, ενώ παράλληλα πρόκειται να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Στη διάρκεια συνόδου της G7 την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να «σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο» και ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.