Εγκρίθηκε η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

Σήμερα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, πως η χώρα του  ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Ουάνσιγκτον, μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο Αούν σε τηλεοπτική του ομιλία είπε: «Ανακοινώνω την έγκριση του Λιβάνου για την τελική εκδοχή που ετοίμασε ο Αμερικανός μεσολαβητής για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Λιβάνου τόνισε ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων αν και σημείωσε ότι αυτή η συμφωνιά «δεν σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων».

Η συγκεκριμένη συμφωνία  απομακρύνει την πιθανότητα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους, δήλωσε την Τετάρτη (12/10) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Το Ισραήλ δεν φοβάται τη Χεζμπολάχ, αλλά, εάν είναι δυνατόν να αποτραπεί ένας πόλεμος, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει», υποστήριξε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.