Συνεδρίαση του ΟΗΕ την Παρασκευή για τις διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream

Την Παρασκευή (30/9) θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συζητηθεί η υπόθεση των διαρροών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Η αποστολή της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε πως στην συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών. Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν «δολιοφθορά». Η Ρωσία τονίζει ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή αλλά και πως οι κατηγορίες ορισμένων ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την υπόθεση είναι «ανόητες».

Από την πλευρά της η Μόσχα υποστηρίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να απαντήσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τις ενδεχόμενες δολιοφθορές. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει πως ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.