Μπορέλ: «Να διερευνηθεί η δολοφονία της Μάχσα Αμινί και να λογοδοτήσουν οι υπέυεθυνοι»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τοποθετήθηκε σχετικά με τη δολοφονία της Ιρανής Μάχσα Αμινί και τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν.

«Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για τον θάνατό της πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε αρχικά ο αξιωματούχος της ΕΕ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εκ μέρους της ΕΕ, αναφέρει πως περιμένει από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών.

Παράλληλα, η ΕΕ ζητά από την Τεχεράνη να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και να απελευθερώσει όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της πριν από το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για να αντιμετωπίσει τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί και τον τρόπο με τον οποίο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στις διαδηλώσεις στο Ιράν.