Περισσότεροι από 50 νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται, μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί, με την ΜΚΟ Iran Human Rights να κάνει λόγο για περισσότερους από 50 νεκρούς. 

Τουλάχιστον 54 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία». Σημειώνεται πως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις στη χώρα. Σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Ιράκ, οργανώθηκαν χθες Σάββατο διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν.

Το ΥΠΕΞ του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις». Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο, ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας, στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Χαρακτηρίζοντας «ταραχές» τις διαδηλώσεις, ο Ραϊσί κάλεσε το Σάββατο «τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα εναντίον εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαδηλώσεων και της διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας».

Η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ, 17 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από τις 19 Σεπτεμβρίου.