Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες σε Σεβεροντονέτσκ και Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς τόσο στο  όσο και στο Χάρκοβο, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Ουκρανία: Έχουμε παραλάβει μόνο το 10% των όπλων που ζητάμε από τη Δύση

Η Ουκρανία έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους Δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

«Από τα όπλα που χρειαζόμαστε, έχουμε λάβει περίπου το 10%», είπε η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Η Μαλιάρ είπε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις «επειδή κάθε ημέρα καθυστέρησης είναι άλλη μια μέρα σε βάρος της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών, του λαού μας».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές εβδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε επίσης ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τις χώρες της Δύσης να στείλουν «γρηγορότερα (…) περισσότερα όπλα» επειδή «οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια». Ο ουκρανικός στρατός «δεν διαθέτει αρκετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ούτε άρματα, είπε μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης.