Παραμένει στην πρωθυπουργία ο Tζόνσον - Ψήφος εμπιστοσύνης από 211 βουλευτές

Ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στη θέση του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 211 βουλευτές του, ενώ την πρόταση μομφής ψήφισαν 148 βουλευτές.

Οι βουλευτές του κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού κλήθηκαν να ψηφίσουν για το εάν στηρίζουν τον Τζόνσον, σε μια πρόταση μομφής που ήρθε έπειτα από το σκάνδαλο «partygate», κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε σε εκδηλώσεις ενώ είχε επιβληθεί lockdown λόγω της πανδημίας.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου», είχε δηλώσει, μετά τις αποκαλύψεις, στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο partygate.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και έληξε στις 22:00. Σημειώνεται ότι αρκούσαν 180 ψήφοι στήριξης επί του συνόλου 359 βουλευτών των Συντηρητικών για να απορριφθεί η πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι θα μειώσει του φόρους, εάν παραμείνει στη θέση του

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε νωρίτερα σήμερα στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με μια πηγή των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του.

Η πηγή αυτή είπε επίσης ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα» είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους.