Δημοσκόπηση Prorata: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών η ακρίβεια

Διαφορά 6 μονάδων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖA καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Prorata, στην οποία αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, και οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πολιτικής έρευνας της Prorata, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31% το Μάιο του 2022 (αύξηση 1% από τη μέτρηση του Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (24,5% τον Απρίλιο) και τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5% (12% τον Απρίλιο).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25, με ποσοστό 2.2%, κάτι που σημαίνει πως μένει εκτός του κοινοβουλίου. Τα ποσοστά και των τριών αυτών κομμάτων παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα, που σύμφωνα με την κοινή γνώμη, αντιμετωπίζει η κοινωνία. Παράλληλα, η διαφαινόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί στην αναρρίχηση των εθνικών θεμάτων στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με τα ζητήματα των χαμηλών μισθών και των συνθηκών εργασίας να ακολουθούν. Την πρώτη πεντάδα στη λίστα των κορυφαίων προβλημάτων της περιόδου συμπληρώνουν τα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας και τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία.

Παρά την παγιωμένη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών μεγάλη εικόνα της απογοήτευσης, παρατηρείται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μικρή αύξηση όσων αισθάνονται ελπίδα και αισιοδοξία. Συναισθήματα, ωστόσο, τα οποία περισσότερο αποτυπώνουν μια προσδοκία που αναμένει διάψευση ή επιβεβαίωση, παρά μια θετική και ανθεκτική στο χρόνο συναισθηματική μεταστροφή μερίδας της κοινωνίας.

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή – τεκμηριώνοντας τα διευρυμένα όρια της κοινωνικής δυσαρέσκειας – αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, εύρημα που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση σαφώς «αντέχει» παρά το πιεστικό περιβάλλον που σχετίζεται με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμα πιο αρνητικά ως προς το δικό τους έργο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αξιολογείται με θετικό πρόσημο από μερίδα ψηφοφόρων (21%) μικρότερη της δικής της εκλογικής επιρροής (25%). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν αξιολογείται θετικά στη διαχείριση του κορυφαίου προβλήματος της περιόδου, δηλαδή της ακρίβειας, καθώς μόλις το 27% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο αντιμετώπισης της, με τη μεγάλη πλειονότητα (73%) να δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση από αυτόν.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το bras de fer μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο μεν, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σαφώς προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως πιο ικανός στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ως πιο αποτελεσματικός στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων και ως πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, ως πιο ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους και ως να έχει καλύτερη αίσθηση των προβλημάτων και των ανησυχιών της κοινωνίας.

Η ταυτότητα της έρευνας: