Η Δύση στηρίζει την πρόθεση Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Απειλές Πούτιν για πυρηνικά και κλείσιμο του φυσικού αερίου

Την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤ στηρίζει η Δύση, με την Ρωσία αντιδρά οργισμένα.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας – εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ. Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημα του την Κυριακή.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε πριν από λίγο την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξή της.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές: Με συνοπτικές διαδικασίες η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας – Σουηδίας, αν καταθέσουν αίτημα στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Οργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Προειδοποίηση ότι θα κόψει το φυσικό αέριο

Σημειώνεται ότι η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Φινλανδίας «απειλητικές» και προαναγγέλλοντας απάντηση σε μια ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με στρατιωτικο-τεχνικά αλλά και με άλλα μέσα. Οι απειλές της Ρωσίας προέκυψαν χωρίς καθυστέρηση, ενώ έγινε λόγος μέχρι και για πυρηνικά όπλα. Αντίστοιχα, άμεση ήταν η κατακραυγή και από τον προπαγανδιστικό ρωσικό Τύπο.

Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Λίγη ώρα αργότερα βγήκε στη δημοσιότητα μια πληροφορία περί επικείμενης διακοπής από τη Ρωσία της παροχής φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία. Μάλιστα, όπως μετέδωσε φινλανδική εφημερίδα, η διακοπή αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, ακόμα και αύριο, Παρασκευή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολιτικοί της Φινλανδίας έχουν λάβει σχετικές προειδοποιήσεις.