Να υποστηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία καλεί το ΔΝΤ τα κράτη - «Χρειάζονται 5 δισ. δολάρια το μήνα»

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε σήμερα από τις χώρες να προσφέρουν την οικονομική τους υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό στο ΔΝΤ ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία τους, δήλωσε η Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτός ο “αριθμός φαίνεται να ανταποκρίνεται στις (άμεσες) ανάγκες” και αυτό είναι ανεξάρτητο από τις μελλοντικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας που θα είναι “τεράστιες”, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

Η ίδια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Ωστόσο, “δεν είναι λογικό να κατατίθεται ένα σχέδιο στο διοικητικό συμβούλιο ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται”, δήλωσε.

Δεν θα ήταν “δίκαιο” να ζητήσουμε αμέσως μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια από το ίδρυμα της Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε.

Επί του παρόντος, οι ουκρανικές αρχές αφιερώνουν την ενέργειά τους για να διατηρήσουν την οικονομία τους σε λειτουργία. “Και το κάνουν πολύ καλά”, σχολίασε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ.