Πάνω από 36 εκατ. λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη (Εικόνες)

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την καταστολή του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και παραποιημένων προϊόντων, το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην κατάσχεση τριάντα έξι εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων (36.100.000) τεμαχίων λαθραίων τσιγάρων.

Στις 13/04/2022, μετά από ανάλυση κινδύνου του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, επιλέχθηκε για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν εμπόρευμα «ξύλινα μαχαιροπήρουνα», για τα οποία είχε κατατεθεί αίτημα για σιδηροδρομική μεταφορά στη Βουλγαρία και βρισκόταν σε περιβάλλοντα χώρο Λογιστικής Αποθήκης.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τον σκύλο ανιχνευτή καπνικών «ΧΑΚΕΡ», ο οποίος έδωσε ένδειξη ύπαρξης καπνικών. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο υπόλοιπο φορτίο, που είχε φτάσει οδικώς τις προηγούμενες ημέρες και παρέμενε εντός της Λογιστικής αποθήκης.

Ο έλεγχος οδήγησε στην ανακάλυψη της τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, που αφορούσε εμπορεύματα δηλωθέντα ως «ξύλινα μαχαιροπήρουνα» και «υποδήματα ασφαλείας», τα οποία είχαν φτάσει οδικώς απ΄την Βουλγαρία, έχοντας δηλωμένους ως αποστολείς ελληνικές επιχειρήσεις και ως παραλήπτες επιχειρήσεις στην Τσεχία.

Την επόμενη ημέρα, και με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ), η ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υφίστανται στις δηλωθείσες έδρες.

Συνολικά, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, βρέθηκαν 36,1 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι αυτών ανέρχονται συνολικά σε 7,32 εκ. ευρώ.