Στην εποχή μας οι αναζητήσεις στο Google εξηγούν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, γεννάται το ερώτημα, ποιοι μας ενδιαφέρουν πιο πολύ -εκτός από τους εαυτούς μας- και γιατί;
Η ομάδα Sundellviz δημιούργησε ένα timelapse βίντεο χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Google Trends, το οποίο ομαδοποιεί αναζητήσεις που αφορούν σε μια χώρα. Σε αυτό δεν περιέλαβε τις αναζητήσεις για την ίδια τη χώρα από τους κατοίκους της.
Το βίντεο αρχίζει τον πρώτο μήνα του 2004 και φτάνει στο Μάρτιο του 2020.
Σε αυτό, πέραν των λεπτομερειών για την κάθε χώρα, περνάνε τα σημαντικά γεγονότα που επηρέσαν και ενδιέφεραν τους πάντες.
Περιέργως (για κάποιους από μας), τα μεγάλα γεγονότα που ένωσαν ανυπερθέτως τους Ευρωπαίους στις αναζητήσεις τους ήταν ποδοσφαιρικά και πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, της Γερμανίας το 2006, της Νοτίου Αφρικής το 2010, της Βραζιλίας 2014 και της Ρωσίας το 2018.
Το βίντεο:
Το ενδιαφέρον των χωρών για τις άλλες δείχνει πολλά για τις μεταξύ τους σχέσεις, για τα παγκόσμια γεγονότα και πώς επηρεάζουν τους Ευρωπαίους, αλλά και για τη σκοπιά από την οποία καθένας μας βλέπει τον κόσμο.
Τα πολιτικά γεγονότα που φαίνεται ότι συγκέντρωσαν καθολικό ενδιαφέρον είναι οι δύο εκλογές στις ΗΠΑ (2016 με νίκη Τραμπ και 2020 με νίκη Μπάιντεν) και οι εκλογές στη Γερμανία το 2009.
Το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 έστρεψε το ενδιαφέρον στη γείτονα, τα γεγονότα του Μαϊντάν και η εισβολή στην Κριμαία, μας έκανε να ενδιαφερθούμε για πρώτη φορά για την Ουκρανία και βέβαια το 2011 όλοι γκούγκλαραν την Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό και τη Φουκουσίμα.
Η Ελλάδα και τα Capital Controls
Η Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με τα Capital Controls. Πέρα απ’ αυτό φαίνεται να απασχολούμε αρκετά τους γείτονές μας στα Βαλκάνια που μας γκουγκλάρουν πολύ, αλλά καθόλου τους Τούρκους που δεν μας αναζητούν ιδιαίτερα.
Εμείς, πάλι, δείχνουμε σταθερή προτίμηση σε κάθε τι βρετανικό, με πρόσκαιρο ενδιαφέρον για την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν στην κορυφή της λίστας με τις πιο γκουγκλαρισμένες χώρες, ενώ η Πορτογαλία ζει σε ένα δικό της κοσμο και γκουγκλάρει πάντα τη Βραζιλία…
Όπως έγραψε κάποιος σε σχόλιο κάτω από το χάρτη «θα πρέπει ν’ ανησυχήσουμε σοβαρά τη μέρα που η Πορτογαλία θα γκουγκλάρει κάτι άλλο».
Το 2020 ο χάρτης κοκκίνησε με την εμφάνιση του κορωνοϊού στη Γουχάν, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στον πόλεμο στν Ουκρανία.