Ενεργειακή κρίση: Τι προβλέπει το plan b της κυβέρνησης

Έναν μηχανισμό διατίμησης στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος προτείνει η κυβέρνηση, για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει την Κομισιόν με επιστολή του, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, το plan b της κυβέρνησης θα τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο έχει ορίζοντα εφαρμογής 6 μηνών από τον Ιούνιο και κόστος με τα έως τώρα δεδομένα περί τα 4 δισ. ευρώ.

Εξετάζονται οι πηγές χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνουν εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά δάνεια και υπολογίζεται το όφελος για τον τελικό καταναλωτή. Τα στοιχεία δείχνουν, τα χρέη ειδικά προς τους ιδιώτες παρόχους αυξάνονται ταχύτατα σχεδόν 10% το μήνα.

Το ποσοστό όσων πληρώνουν τον λογαριασμό μετά από 45 ημέρες έχει διπλασιαστεί, όπως έχει διπλασιαστεί και ο χρόνος αποπληρωμής στους 3 μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν την κρίση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήρωναν περίπου 4,5 δισ. ευρώ. για λογαριασμούς ρεύματος, ποσό που εκτινάχθηκε στα 11 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά είναι σαν να πληρώνουμε τρεις ΕΝΦΙΑ περισσότερους κάθε χρόνο, μόνο και μόνο επειδή έχει αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.