Η Μαριούπολη δεν έχει πέσει, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους,  λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός - Απερρίφθη το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης της πόλης

Οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν απομείνει στη Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, σημείωσε ο Β. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει στην περιοχή του Ντονμπάς, σε μια μάχη που όπως υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί απέρριψαν το τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης, το οποίο έληγε στις 13:00 το μεσημέρι και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απειλεί με «εξάλειψη» της αντίστασης στην πολύπαθη πόλη.

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να σταθούμε στις θέσεις μας, γιατί αυτή η μάχη… μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου. Επειδή δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία», σημείωσε.

«Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν, και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο – από το βορρά, από το Τσερνίχιβ και από εκείνη την κατεύθυνση – δεν σημαίνει ότι αν είναι σε θέση να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν κατευθυνθούν προς το Κίεβο».

Απερρίφθη το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί απέρριψαν το τελεσίγραφο Πούτιν για παράδοση της Μαριούπολης, το οποίο έληγε στις 13:00 το μεσημέρι και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απειλεί με «εξάλειψη» της αντίστασης στην πολύπαθη πόλη της νοτιοδυτικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ επισημαίνεται ότι «οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν περικυκλωθεί στη γιγαντιαία χαλυβουργία της πόλης είχαν παροτρυνθεί να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα τους και να παραδοθούν για να σώσουν τις ζωές τους. Όμως, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με υποκλαπέντα σήματα ασυρμάτου, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις για παράδοση».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, «περίπου 400 ξένοι μισθοφόροι που έχουν ενταχθεί στις ουκρανικές δυνάμεις» έχουν παγιδευτεί στο εργοστάσιο χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων, Ευρωπαίων και Καναδών.

«Σε περίπτωση περαιτέρω αντίστασης, όλοι θα εξουδετερωθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταστραφεί από τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις. Οι οποίες περιλάμβαναν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών γύρο από το Σεβεροντονέτσκ, την Κρεμίνα και άλλες πόλεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Νοτνέτσκ. Επίσης, υποστήριξε ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας κατέρριψε 10 ουκρανικά drone στην περιοχή του Ντονμπάς.