Εκλογικό θρίλερ μεταξύ Μακρόν-Λεπέν δείχνει το πρώτο ανεπίσημο exit poll - Ποιο το ποσοστό τους

Θρίλερ για την πρωτιά στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αναδεικνύει exit poll που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα La Libre, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, η La Libre στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη έγκυρη πηγή, σημειώνει πως βάσει ενός πρώτου exit poll, που διενεργήθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων που αποχωρούσαν από τα εκλογικά τμήματα, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν και οι δύο από 24%. Τρίτος έρχεται ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 19% των ψήφων, ενώ ακολουθούν η Βαλερί Πεκρές και ο Ερίκ Ζεμούρ με 8% αντίστοιχα.

Ο ιστότοπος της βελγικής εφημερίδας επισημαίνει πως πρόκειται μόλις για το πρώτο exit poll, που διενεργήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα και σημειώνει ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά.

Χαμηλή προσέλευση στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Γαλλία

Ολοκληρώνεται στις 21:00 η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή στις  προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήταν χαμηλή συγκριτικά με τις εκλογές του 2017 και ο Γάλλος πρόεδρος  καλεί τους συμπολίτες του να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν.

«A vote!», έγραψε στο Twitter ο Μακρόν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία του για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας),το ποσοστό συμμετοχής ήταν 25,48%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

Στις 9 το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα

Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ποσοστό της αποχής

Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.