Ζελένσκι: Να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας για να σταματήσει ο ρωσικός εκβιασμός

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο προκειμένου να «εκβιάζει» άλλες χώρες.

Απευθυνόμενος στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum βέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε πως χώρες όπως το Κατάρ μπορούν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Μπορούν να κάνουν πολλά για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας έτσι ώστε όλοι στη Ρωσία να καταλάβουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάζει τον κόσμο», είπε.

Η εισβολή εδώ και έναν μήνα στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου στην Ευρώπη, έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού και έχει κάνει πιο ευκρινή την εξάρτηση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

«Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις τιμές σοκ των τροφίμων. Κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος απέναντι σε αυτά τα σοκ και δεν μπορείτε να εξασφαλιστείτε αν υπάρχει μια φυσική σπανιότητα τροφίμων», είπε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα καλύπτουν χωράφια στην Ουκρανία για μίλια, εκμεταλλεύονται αγροτικό εξοπλισμό», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters