Πέρα από την έκπληξη και απορία που δημιούργησε το γεγονός ότι ενώ η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδιδε την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συναυλίας για την 8η επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στις 18 Μαρτίου 2014, ξαφνικά διέκοψε τη ζωντανή σύνδεση, πολλοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν την έντονη παρουσία του γράμματος «Ζ» αλλά και τα πανό με συνθήματα στον χώρο της εκδήλωσης.
Ειδικότερα, ακριβώς πίσω από το σημείο που στάθηκε ο Πούτιν, στο στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας, υπήρχαν δύο πανό που έγραφαν στα ρωσικά «ΖА РОССИЮ» και «ΖА МИР БЕЗ НАЦИЗМА», ενώ στις γιγαντοοθόνες έγραφε «СВОИХ НЕ БРОСАЕМ»,«РОССИЯ», «ДОНБАСС», «КРЫМ» και «ZA ПРЕЗИДЕНТА».
Τι συμβολίζει το γράμμα Ζ
Το «Ζ» αποτελεί το σύμβολο των Ρώσων για την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι γραμμένο στα τανκς, τα τεθωρακισμένα και σε όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στις επιχειρήσεις εισβολής της Ουκρανίας. Ωστόσο, το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο.
Τα υπόλοιπα, δηλαδή το «ΖА РОССИЮ» μεταφράζεται (ΖΑ) «Ρωσία», ενώ το «ΖА МИР БЕЗ НАЦИЗМА» μεταφράζεται (ΖΑ) «κόσμος χωρίς ναζισμό». Ουσιαστικά, το δεύτερο είναι το βασικό επιχείρημα του Πούτιν και των Ρώσων για την εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας -ο αποναζισμός της χώρας.
Παράλληλα, στα video wall την ώρα που μιλούσε ο Πούτιν έγραφε «СВОИХ НЕ БРОСАЕМ», το οποίο μεταφράζεται «ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ».
Στην εκδήλωση-φιλοπολεμική φιέστα που έστησε ο Ρώσος πρόεδρος, το «Ζ» υπήρχε παντού. Ακόμη και οι παρουσιαστές φορούσαν κονκάρδες με το γράμμα «Ζ», ενώ οι θεατές το σχημάτιζαν με τα χέρια τους.
Στο γήπεδο Λουζνίκι, οι θεατές κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες, αλλά και κάποιες σημαίες με το γράμμα Z, που σημαίνει «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Ο κόσμος φώναζε: «Για τη Ρωσία. Για τη νίκη».
Σημειώνεται ότι οι πρώτες θεωρίες ήθελαν το «Z» να σημαίνει «Zapad», δηλαδή «Δύση», ωστόσο στη συνέχεια αναλυτές είπαν ότι το «Ζ» είναι για το «za pobedu», που σημαίνει «για τη νίκη». Αναλυτές πάντως σχολίασαν την ομοιότητά του με τη σβάστικα -το σύμβολο που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-, δίνοντάς του μάλιστα το παρατσούκλι «Σβάστικα του Πούτιν».
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η διακοπή της μετάδοσης οφειλόταν σε τεχνικά προβλήματα. «Υπήρξε πρόβλημα σε έναν διακομιστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο πρακτορείο Interfax. Λίγο αργότερα, η ομιλία προβλήθηκε ολόκληρη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.