Τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Απειλεί με κυρώσεις η Ουάσινγκτον - ''Δεν κυβερνάτε πια τον πλανήτη'' προειδοποίησε το Πεκίνο
Δραματικό χαρακτήρα αποκτά η επικοινωνία που θα έχουν την Παρασκευή Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ – Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις για το Πεκίνο, καθώς θεωρούν ότι σκοπεύει να συνδράμει στρατιωτικά τη Μόσχα – Το κινεζικό ΥΠΕΞ απαντά ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».
Νωρίτερα σήμερα, το Πεκίνο διαμήνυσε ότι το «κλειδί» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης, «μαζί με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιγιάν, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα. Τόνισε μάλιστα ότι οι «εμπνευστές» της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους και, αντί να κατηγορούν άλλους, να λάβουν πρακτικά μέτρα, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «πετώντας το μπαλάκι» στην Ουάσινγκτον. Υποστήριξε, δε, ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη και αντικειμενική και ότι οι χώρες που θα έπρεπε να «αισθάνονται άβολα», είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο, που αγνοούν τις ανησυχίες άλλων χωρών και συνεχίζουν να προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά, αλλά χωρίς προς το παρόν να παίρνουν δραστικά μέτρα κατά του Πεκίνου, το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία και, κυρίως, πώς θα μπορούσαν οι Κινέζοι να βοηθήσουν τους Ρώσους να «παρακάμψουν» τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, που επέβαλαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ.