«Θα χτυπήσουμε» τις αποστολές όπλων της Δύσης, λέει η Ρωσία

Καθώς εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές ανά την Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις διαφαίνεται ότι ανασυντάσσονται για να εξαπολύσουν πιθανώς μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα, Σάββατο, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παράδοση όπλων από σειρά χωρών που ενορχηστρώνουν δεν αποτελεί μόνο επικίνδυνη κίνηση, αποτελεί κίνηση που καθιστά τα κονβόι [με τα όπλα] νόμιμους στόχους».

Κατακεραυνώνοντας παράλληλα τη Δύση για το μπαράζ κυρώσεων με το οποίο απάντησε στη ρωσική εισβολή στη Ρωσία, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου απόπειρα να πληγούν σοβαρά τομείς της ρωσικής οικονομίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ότι ΗΠΑ στηρίζουν σε κάθε επίπεδο, μέσω στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την Ουκρανία και θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκής επικράτειας», όμως δεν θα πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Ευθεία αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα σήμαινε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του χθες, Παρασκευή, απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ενάεριο χώρο της Ουκρανίας.

«Δεν θα πολεμήσουμε κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζοντας: «Ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, κάτι που πρέπει να πασχίσουμε να αποφύγουμε».

Οι διεργασίες σχετικά με τη διάθεση πολωνικών ΜiG-29 στην Ουκρανία έχουν εν τω μεταξύ «παγώσει» αφότου η Βαρσοβία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ προτείνοντας να στείλει τα αεροσκάφη στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να μη «φύγουν» προς το Κίεβο από πολωνικό έδαφος.

«Η απογείωση αεροσκαφών από αμερικανική ΝΑΤΟϊκή βάση στη Γερμανία για να πετάξουν σε εναέριο χώρο διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» επισήμανε εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Είχε ήδη προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς και οι απειλές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η μεταφορά μαχητικών στις ΗΠΑ για να σταλούν εν συνεχεία στο Κίεβο θα δημιουργούσε «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει πως θα θεωρήσει ως άμεση εμπλεκόμενη στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα παράσχει βάσεις της για να «σηκωθούν» ουκρανικά αεροσκάφη.