Προ των πυλών η ρωσική επίθεση στο Κίεβο-«Ναυάγιο» για τα MIG (Εικόνες)

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο, ενώ ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση του πυρός το πρωί της Τετάρτης για την απομάκρυνση των αμάχων

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Ουκρανική πρωτεύουσα και όλα δείπνου ότι είναι σε θέση μάχης για την τελική επίθεση.

Ενδεικτικέςτης ρωσικής κινητικότητας έξω από το Κίεβο είναι οι φωτογραφίες από δορυφόρο που δημοσίευσε η Maxar Technologies: 

Δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις συνέπειες από τη σύμπραξη να πλήττουν πρωτοπαθών της εμπόλεμες  χώρε αλλά και ολόκληρο τον κόσμο το αίτημα για επίτευξη ειρήνης γίνεται επιτακτικότερο.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και της απροθυμίας της Δύσης να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική βοήθεια Ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος για τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία στη βάση μιας συμβιβαστικής λύσης. Η Ρωσία από την άλλη αντιμετωπίζει την κλιμάκωση των κυρώσεων από τη Δύση με τελευταία την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοινώθηκε χθες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι εξελίξεις εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα εκεχειρία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες, απαιτώντας να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

Αργά τη νύχτα η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

Χωρίς MIG το Κίεβο

Αν και η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενες απώλειες στο πολεμικό πεδίο αλλά και τις οικονομικές συνέπειες από τις κλιμακούμενες κυρώσεις της Δύσης, η Ουκρανία βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση, και πως αποδυναμώνεται διαρκώς αμυντικά, ενώ η άρνηση των ΗΠΑ για στρατιωτική συνδρομή στερεί από το Κίεβο την ελπίδα ανάκαμψης στο πολεμικό πεδίο.   

Τη νύχτα η Πολωνία απάντησε στην Αμερικανική προτροπή να στείλει αεροσκάφη τύπου MIG -29 στην Ουκρανία, δηλώνοντας πρόθυμη να στείλει τα συγκεκριμένα αεροπλάνα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας από τα αεροδρόμιά της. Πρόταση την οποία απέρριψε η Ουάσινγκτον μέσω του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι ως «μη βιώσιμη», καθώς θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Ουσιαστικά ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, αφού μια τέτοια ενέργεια θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου αλλά και επειδή δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δέχεται σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα, ενώ η Μόσχα ετοιμάζει, παρά το τεράστιο κόστος που πληρώνει στο πεδίο, αλλά και στην οικονομία της, επίθεση στην Οδησσό, χθες υπήρξε η πληροφορία για μετακίνηση τεθωρακισμένου ρωσικού τρένου από την Κριμαία προς τα δυτικά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), ενώ αυξάνει τις δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο (κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα και τρίτη φάλαγγα), ο πρόεδρος Ζελένσκι αρχίζει να θέτει ευθέως ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον Πούτιν.

Άνοιγμα Ζελένσκι για συμφωνία 

Μιλώντας στο ABC ο Ζελένσκι έδειξε να συμβιβάζεται με την άρνηση της Ουάσιγκτον να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα του και δήλωσε δεν θα επιμείνει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μία εξέλιξη, που ενδεχομένως ικανοποιεί τη Μόσχα, καθώς είναι στην κατεύθυνση της «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, που ζητά το Κρεμλίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θέλει να είναι πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε και τη διάθεση να συζητήσει με τη Μόσχα και έναν συμβιβασμό για το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την αυτονομία των οποίων έχει αναγνωρίσει πριν από την εισβολή κιόλας, ο Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο μπορεί να συζητήσει συμβιβασμό και για το θέμα της Κριμαίας.

Οι αυτοί τρεις όροι είναι από τους βασικούς, που έχει θέσει ως προϋπόθεση η Μόσχα για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο τέταρτος στόχος, η αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, συντελείται στο πεδίο με την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διατείνεται η ρωσική πλευρά.  Εκτιμάται, δε, ότι. εφόσον ο Πούτιν κερδίσει αυτά, τότε θα υποχωρήσει, με δεδομένο ότι η επιχείρηση είναι επώδυνη και για τη Ρωσία και καθώς έχει αφαιρεθεί από τη ρωσική φρασεολογία τις τελευταίες μέρες ο όρος @αποναζιστικοποίησης», με τον οποίο υπονοούνταν η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας.

Οι κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα. Μετά τον προσδιορισμό της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ και της Ουκρανίας Κουλέμπα την Πέμπτη στην Αττάλεια, παρουσία του τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου πρωτοβουλία συνεννόησης ανέλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Κίνα, οι ηγέτες των οποίων είχαν χθες τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη της ειρήνης.

Ειδικά η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα μίας τεράστιας ενεργειακής κρίσης, μετά τις αποφάσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου να κάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Έτσι κι αλλιώς η άμεση ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα θεωρείται αδύνατη.