Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για παραχώρηση των MIG-29

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας να τους παραχωρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 για παράδοση στην Ουκρανία.

«Μη βιώσιμη» χαρακτήρισε την πρόκριση το Πεντάγωνο, δια του εκπροσώπου Τύπου του, Τζον Κέρμπι.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Πολωνίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρμπι στη δήλωση.

«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, εξηγώντας ότι η απογείωση των μαχητικών από Βαρδή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

«Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό σε αυτό», ανέφερε ο Κέρμπι. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», είπε.

ΗΠΑ: Μας εξέπληξε η πρόταση της Πολωνίας

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.

«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.

Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.

Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, έπειτα από διαβουλεύσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην (αμερικανική) βάση Ραμστάιν» στη Γερμανία και «να τα θέσουν στη διάθεση των ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η πρόταση της Πολωνίας για την παραχώρηση των MiG-29

Νωρίτερα την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά όλων των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Τη Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο.

«Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.