Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο- Άμεση παράδοση της χώρας ζητά ο Πούτιν (Εικόνες και live Βίντεο)

Η ρωσική επέλαση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ενώ από τα ξημερώματα της Παρασκευής πολιορκούν το Κίεβο, με τον Πούτιν να απαιτεί παράδοση της πρωτεύουσας.

Περίπου στις 04:00 το πρωί οι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το Κίεβο, ενώ παράλληλα εκτυλίσσονταν η πυραυλική επίθεση των Ρώσων και σε άλλα στρατηγικά σημεία της χώρας, όπως το αεροδρόμιο της Ρίβνε, στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη μαρτυρικά του δημάρχου της.

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Live από την πλατεία Maidan στο Κίεβο

 

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο δήλωσε επίσης ότι νωρίς το πρωί οι ουκρανικέ δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε σε πολυώροφη πολυκατοικία, προκαλώντας πυρκαγιά, χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. 

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία αφέθηκε μόνη έναντι της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής, μετρώντας ήδη από την πρώτη μέρα 130 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί και εκατοντάδες  τραυματίες σε όλη τη χώρο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Κυρώσεις και εκκλήσεις στον Πούτιν από τη Δύση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων, κυρίως χρηματοοικονομικών κατά της Ρωσίας, ενώ ο ΟΗΕ ανήμπορος να αντιδράσει, όπως και το ΝΑΤΟ, απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να αποσύρει το στρατό από την Ουκρανία. Από νωρίς το πρωί χθες ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει εμμέσως ακόμα και με πυρηνικό όλεθρο στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη τρίτου κράτους στο πεδίο και η χώρα του απειληθεί, ενώ αργά το βράδυ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ουκρανίας τους όρους παράδοσής τους.