Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην ρωσική επιθετικότητα – Σήμερα οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Λονδίνο: Θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα βρετανός υπουργός καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.

Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνουν ότι έχει επιλέξει την αντιπαράθεση με τη Δύση αντί του διαλόγου.

“Πάντα προτιμούσαμε τον διάλογο και ακόμη το κάνουμε, αλλά είναι σαφές από τις ενέργειες του Πούτιν ότι εκείνος έχει επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου”, σχολίασε ο βρετανός υπουργός στο BBC TV.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφού προηγουμένως αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους χθες, κλιμακώνοντας την κρίση, η οποία κατά τη Δύση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

“Μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει. Οι Ρώσοι, ο πρόεδρος Πούτιν, έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα”, είπε ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ στο Sky News.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις, όπως έχουμε πει ότι θα κάνουμε πάντα”, δήλωσε ο ίδιος.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιών θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Τζάβιντ, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό.

“Είμαι βέβαιος ότι θα είναι όσο πιο στοχοποιημένες γίνεται οι κυρώσεις για εκείνους που ευθύνονται για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Τζάβιντ στο ραδιόφωνο του BBC επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ισπανία: Το NATO και η ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Το NATO και οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

“Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η σταθερότητα της ΕΕ και του NATO είναι απόλυτη και συνολική”, δήλωσε η Ρόμπλες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό COPE.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου ούτε την επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πράγμα που συνέβη, χωρίς αμφιβολία”, πρόσθεσε.

H υπουργός Άμυνας της Ισπανίας σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία και οι εταίροι της θα έδιναν ακόμη μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Πηγή: ΑΠΕ