Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και η υπόθεση «γάμος» απασχολεί πολλά ζευγάρια. Σύμφωνα μάλιστα με το Wedding Report, θα γίνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια γάμοι φέτος μόνο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό γάμων από το 1984.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Λόρενς Τζ. Κότλικοφ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξηγεί τη θεωρία του για τον γάμο η οποία σε κάποιους ενδεχομένως να εγείρει ηθικά ζητήματα.
Ο ίδιος αναφέρει στο CNBC, ως οικονομολόγος, υποστηρίζω ότι ο γάμος είναι κάτι πιο ισχυρό από τη μακροχρόνια δέσμευση. Δεν μπορώ να σας συμβουλεύσω πώς να γνωρίστε τον έρωτα της ζωής σας. Ο στόχος μου είναι να βεβαιωθώ ότι προχωράτε σε μία συναλλαγή με τον/ την σύζυγο ή τον/ την σύντροφο λαμβάνοντας υπόψιν τους οικονομικούς πόρους και τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει ο καθένας και η καθεμία.
Και μπορεί ο όρος συναλλαγή να ακούγεται κάπως ψυχρός, βρίσκει ωστόσο πλήρη εφαρμογή σε χιλιάδες apps γνωριμιών.
Ο γάμος από συμφέρον δεν είναι κάτι κακό
Δεν ισχυρίζομαι ότι τα χρήματα είναι ο μόνος αποφασιστικός παράγοντας για να ταιριάξουν δύο άνθρωποι. Για τους περισσότερους από εμάς, η αγάπη υπερβαίνει τα χρήματα, συνεχίζει ο καθηγητής.
Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ερωτευόμαστε περισσότερους από έναν ανθρώπους. Και δεν είναι καθόλου ντροπιαστικό να στρέψετε τα ερωτικά σας βέλη προς ένα πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει μία καλύτερη ζωή.
Δείτε το ως εξής: Αν δύο υποψήφιοι έχουν πάνω –κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά, εκτός από το ότι ο ένας κερδίζει τα διπλάσια από τον άλλο, μην το ρισκάρετε. Πηγαίνετε για το υψηλότερο εισόδημα και ναι, παντρευτείτε για χρήματα. Δεν θα είστε οι πρώτοι που θα παίξετε το παλαιότερο οικονομικό κόλπο στην ιστορία.
Εάν επιλέξετε τον γάμο αντί για τη μακροχρόνια δέσμευση ενδεχομένως να έχετε να αντιμετωπίσετε λιγότερα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.
Να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να χωρίσετε
Ο γάμος μπορεί επίσης να ωφελήσει το βιοτικό σας επίπεδο μακροπρόθεσμα, αν σε περίπτωση διαζυγίου κερδίσετε διατροφή.
Υπολογίζεται ότι το 41% όλων των πρώτων γάμων θα καταλήξουν σε διαζύγιο ή χωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Wilkinson & Finkbeiner με έδρα την Καλιφόρνια. Περίπου το 60% των δεύτερων γάμων δεν πηγαίνει καλά, ενώ το 73% των τρίτων γάμων ξεκινά με το «για πάντα» και τελειώνει με το «αντίο».
Ωστόσο, όλοι παντρευόμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε. Οι οικονομολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «παράλογες προσδοκίες» – όταν οι άνθρωποι πιστεύουν συλλογικά σε κάτι που γνωρίζουν ότι είναι ψευδές.
Αλλά ο ευσεβής πόθος για τον γάμο έχει σκληρό τίμημα. Πολλοί γάμοι καταλήγουν σε έναν υπερβολικά δαπανηρό πόλεμο διαζυγίων, με τα παιδιά να βρίσκονται πολλές φορές στη μέση και τους οικογενειακούς δεσμούς να καταστρέφονται για πάντα.
Ίσως είναι καιρός να επανεφεύρουμε την ιδέα του γάμου προσδιορίζοντάς ως μία προσωρινή συμφωνία που θα πρέπει να γιορτάζεται για όσο διαρκεί και όχι να θρηνούμε για τη διάλυσή της.
Προγαμιαίο συμβόλαιο
Ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του προγαμιαίου συμβολαίου υποστηρίζοντας πως η μη υπογραφή του είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι. Είναι πολύ καλύτερο να διαπραγματευτείτε εκ των προτέρων πώς θα διευθετηθούν τα πράγματα από το να αισθάνεται ένα μέρος ότι, όταν παντρευτεί, χάνει τη διαπραγματευτική του δύναμη στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.
Η «χρυσή» συμβουλή
Όταν γονατίσετε και κάνετε πρόταση γάμου, βγάλτε δύο πράγματα από την τσέπη σας – ένα αστραφτερό διαμαντένιο δαχτυλίδι και ένα δερματόδετο προγαμιαίο συμβόλαιο, που σίγουρα θα αξίζει πολύ περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό.