«Θέλημα Αλλάχ», σύμφωνα με τον Ερντογάν, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Tην ώρα που η τουρκική λίρα καταγράφει για ακόμη μία μέρα ιστορική βουτιά,  με την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί μάταια να την συγκρατήσει, ρίχνοντας ξανά στην αγορά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος, ο Ερντογάν κάνει λόγο για δοκιμασία από τον Αλλάχ.

Ενώ λοιπόν οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται, με τις καταγγελίες για κερδοσκοπία από τους εμπόρους να πολλαπλασιάζονται και την υπομονή των Τούρκων να εξαντλείται,  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η πτώση οφείλεται στον Αλλάχ, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τα οικονομικά δεινά των Τούρκων ως θέλημα θεού.

«Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια. Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα. Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή. Έτσι ορίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Κάθε μέρα που περνά, η λίρα δοκιμάζει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σήμερα για τρίτη φορά σε 10 μέρες να ρίξει στην αγορά συνάλλαγμα για να σταματήσει την πτώση. Μάταια και πάλι. Από το 13,93 κόντρα στο δολάριο, η λίρα ανέκαμψε έως το 13,81 για να φτάσει σύντομα και πάλι στο 13,95.

Στο μεταξύ, έμποροι αποσύρουν από τα ράφια προϊόντα προκειμένου να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή , την ώρα που ο κόσμος κόβει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα. Επισήμως ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στο 21,31% αλλά στην πράξη εκτιμάται πως προσεγγίζει το 60% την ώρα που η λίρα έχει χάσει από τον Σεπτέμβριο κοντά στο 40% της αξίας της.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ένταση της πολιτικής πίεσης στον Τούρκο Πρόεδρο.Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στράφηκε κατά της κυβέρνησης καθώς εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας και της φτωχοποίησης, σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και εντός του δήμου του.

Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή η Τουρκία ζει την χειρότερη φτωχοποίηση της ιστορίας της. «Τόσο γρήγορα δεν γίναμε ποτέ φτωχότεροι» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Τις τοποθετήσεις Ιμάμογλου πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έρχονται να επιβεβαιώσουν και νούμερα καθώς ο προϋπολογισμός της χώρας, όπως κατατέθηκε τον Οκτώβριο, είχε φτάσει στα 204 δισεκατομμύρια δολάρια και μέσα σε δύο μήνες, εξαιτίας της υποτίμησης, μειώθηκε στα 135 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται παράλληλα ότι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα έχει φτάσει την ίδια ώρα και ο βασικός μισθός στην Τουρκία καθώς από τα 415 ευρώ εκτιμάται πως ίσως έχει φτάσει να είναι χαμηλότερος των 185 ευρώ.