Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».
«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν ποτέ από την αρχή της πανδημίας τόσο γεμάτες όσο σήμερα. Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις – και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου και διευκρίνισε ότι η διαλογή δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφασιστεί, ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχθηκε ο υπουργός.
Ο κ. Μούκσταϊν σημείωσε ακόμη ότι το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου φέρνει ήδη αποτελέσματα, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η κατάσταση στα νοσοκομεία «δραματική».
Ενόψει της επιβολής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, η αυστριακή κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή του μέτρου από τα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς – Πρασίνων συναντήθηκαν με ειδικούς, αλλά και με τους επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του φιλελεύθερου κόμματος Neos, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Από τη συνάντηση απουσίαζε ο επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ Χέρμπερτ Χικλ, ο οποίος δεν είχε καν προσκληθεί λόγω της «καταστροφικής προσέγγισης» του κόμματος στο θέμα του εμβολιασμού, εξήγησε ο κ. Μούκσταϊν.
Η υπουργός Συντάγματος Καρολίνε Εντστάντλερ παραδέχθηκε ότι «κατά το παρελθόν δεν πήγαν όλα τέλεια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δύσπιστους να ξανασκεφτούν τη στάση τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν τους θεωρεί όλους ακροδεξιούς. «Ο εχθρός είναι ο ιός, όχι ο ανεμβολίαστος», τόνισε.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, με εξαιρέσεις για εγκύους και όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται σε 3.600 ευρώ ανά ραντεβού εμβολιασμού. Αν κάποιος αγνοήσει και τα δύο ραντεβού που θα του κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τιμωρείται με πρόστιμο 7.200 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρυθμίζει και τον βαθμό στον οποίο οι ιαθέντες συγκρίνονται με τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με την ιολόγο Ντοροτέ φον Λάερ, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη διάθεση των ανεμβολίαστων. «Δεν υπάρχουν ούτε στην Αυστρία αλλά ούτε στη Γερμανία ενδείξεις ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα εμβολιαστούν εάν κάποιος δεν τους υποχρεώσει», δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Η ίδια θεωρεί ότι μόνο το γενικό lockdown μπορεί να φέρει άμεσο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και εκτιμά ότι η επιβολή του για τρεις εβδομάδες θα βοηθούσε και τη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των κρουσμάτων.
Στην Αυστρία πάντως καθίστανται ήδη ορατές οι πρώτες συνέπειες του lockdown στην αγορά εργασίας. Στο τέλος Νοεμβρίου οι άνεργοι ήταν 363.494, κατά 22.352 περισσότεροι απ’ ότι τον Οκτώβριο.