Γιατί ο Ερντογάν ακύρωσε τη συμμετοχή του στην COP26 στη Γλασκώβη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γλασκώβη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο όμως να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο, όσον αφορά στη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο, γεγονός που τον οδήγησε να αποφασίσει αυτήν την ανατροπή. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Το Middle East Eye μετέδωσε δε, πως ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στη Σκωτία λόγω του κατώτερου πρωτοκόλλου ασφαλείας που εφαρμόστηκε για την τουρκική αντιπροσωπεία.

Συγκεκριμένα, δύο άτομα δήλωσαν Middle East Eye πως οι διοργανωτές έθεσαν όρους για το μέγεθος της τουρκικής αντιπροσωπείας καθώς και στα μηχανοκίνητα οχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια.

Η φιλοξενούσα βρετανική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο έκανε τελικά πίσω και είπε στους Τούρκους ομολόγους της πως θα εφαρμόσει το ίδιο πρωτόκολλο στον Ερντογάν με αυτό που χρησιμοποιεί και ο Αμερικανός πρόεδρος. Φαίνεται όμως, πως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.