Σκέψεις για αλλαγές στην εστίαση - Αυστηροί έλεγχοι, μόνο καθήμενοι & χωρίς μουσική

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση μετά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021.

Έτσι μετά από πολύ καιρό, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για νέα μέτρα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σκέψεις να μπει ξανά στο mute η μουσική

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα έχουν να κάνουν με χρήση της μάσκας παντού σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, αυξημένο testing και έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, περαιτέρω περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Τι θα αλλάξει στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Ενώ, δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Αναμένουμε έως και 5.000 κρούσματα ημερησίως

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτή η αυξητική πορεία του ιού ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων μια φορά την εβδομάδα ακόμα και στους εμβολιασμένους, προκειμένου να ανασχεθεί το τελευταίο, όπως είπε, πανδημικό κύμα.