Να απαγορεύσουν τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα, καλεί τα κράτη το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον «πολλαπλασιασμό» των «παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε βάρος των προσφύγων» και ζήτησε από τα κράτη μέλη του να αντιτάσσονται στις «απόπειρες νομιμοποίησης» των επαναπροωθήσεων στα σύνορα.

«Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν ένα τέλος σε κάθε νομοθετική ή πολιτική πρωτοβουλία που θα επέφερε μια απόπειρα κανονικοποίησης των επαναπροωθήσεων», τονίζει σε επίσημη δήλωση η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε βάρος των αιτούντων άσυλο στα σύνορα των κρατών πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό, ιδιαίτερα η άρνηση της πρόσβασης στο άσυλο και οι επιστροφές χωρίς ατομικές εγγυήσεις», υπογράμμισε η Μιγιάτοβιτς εκφράζοντας την ανησυχία της.

Η ίδια υπενθύμισε στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  το καθήκον τους να δείχνουν «αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων», τονίζοντας πως η απουσία αμοιβαίας υποστήριξης δημιουργεί ένα «ισχυρό κίνητρο για τις χώρες πρώτης άφιξης να επαναπροωθούν τους μετανάστες».

 

Διαβάστε ακόμα: Έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας στις κυβερνήσεις για ανθρωπιστικές βίζες σε Αφγανούς