Έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας στις κυβερνήσεις για ανθρωπιστικές βίζες σε Αφγανούς

Είναι πλέον σχεδόν αδύνατον για τους Αφγανούς να αποδράσουν από τη χώρα τους, δύο μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου 2021, τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Οι χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε όσους προσπαθούν να φύγουν για να σωθούν από το καθεστώς των ισλαμιστών φονταμενταλιστών χωρίς να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, κάτι που σημαίνει πως μπορούν μόνο να μεταναστεύσουν παράνομα, επισημαίνει η ΜΚΟ σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση της οργάνωσης δημοσιοποιείται ενώ ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται ότι επαναπροωθούν Αφγανούς, κάτι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν Αφγανούς να φύγουν χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία και να χορηγούν ανθρωπιστικές βίζες στους πιο ευάλωτους.

Καθώς οι Ταλιμπάν επέστρεφαν στην εξουσία στην Καμπούλ, κυβερνήσεις διαφόρων κρατών οργάνωσαν εσπευσμένα πτήσεις για να επαναπατρίσουν πολίτες τους και Αφγανούς που εργάστηκαν γι’ αυτές. Όμως αναρίθμητοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν και παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπου αντιμετωπίζουν την καταστολή και τον κίνδυνο αντιποίνων από το ισλαμιστικό κίνημα.

Η χώρα της Ασίας βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη με κρίση εξαιτίας του μαζικού εσωτερικού εκτοπισμού πληθυσμού. Την κατάσταση χειροτερεύει η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι θα επιταθεί εξαιτίας της μακρόχρονης ξηρασίας καθώς έρχεται ο βαρύς αφγανικός χειμώνας.