Τα σενάρια γύρω από τη δολοφονία Νεμτσόφ και η μαρτυρία της συντρόφου του

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη στυγερή δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ και οι απόψεις για τα κίνητρα των δολοφόνων ποικίλουν:

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η δολοφονία μπορεί να σχετίζεται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Νεμτσόφ, ή με τη νεαρή σύντροφο του, για λόγους ερωτικής αντιζηλίας από κάποιο θαυμαστή της.

Οι πολιτικοί υποστηρικτές του κάνουν λόγο για δάκτυλο του Κρεμλίνου, λόγω της σκληρής κριτικής του εκλιπόντος στην πολιτική του Πούτιν.

Οι αρχές μιλούν για προβοκάτσια και δηλώνουν αποφασισμένες να διαλευκάνουν την υπόθεση, προσφέρουν μάλιστα 45.000 ευρώ αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες, που θα βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο ρώσος Πρόεδρος διέταξε την διενέργεια εξονυχιστικής έρευνας, ενώ και οι ΗΠΑ παρενέβησαν στο όλο θέμα, ζητώντας να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και να βρεθούν οι δολοφόνοι.

Η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας, η εικοσιτριάχρονη σύντροφος του Νεμτσόφ, Άννα Ντουριτσκά, κρατείται και ανακρίνεται συνεχώς από τις ρωσικές αρχές.

Με την κατάθεση της δεν κατάφερε να βοηθήσει τις έρευνες, οι οποίες μέχρι τώρα κινούνται στο σκοτάδι.

Η ίδια, μιλώντας στη Ρωσική Τηλεόραση ανέφερε ότι είδε ελάχιστα, καθώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Η τραγική ειρωνεία είναι, ότι λίγες μόνο ημέρες πριν τη δολοφονία του σε συνέντευξη του ο Νεμτσόφ είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: “Φοβάμαι ότι ο Πούτιν θα με σκοτώσει! Πιστεύω πως ήταν εκείνος που εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Η κρίση στην Ουκρανία ήταν το τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο ανδρών με τον Νεμτσόφ να κατηγορεί τον Πούτιν, ότι προκάλεσε τον πόλεμο σε αυτή για λόγους ιδιοτέλειας.

“Θεωρώ ότι ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα έγκλημα, ένα πραγματικό έγκλημα. Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος του Πούτιν- εντελώς κυνικός, εντελώς αιματοβαμμένος, αδελφοκτονικός και λανθασμένος”.

Ο ίδιος προγραμμάτιζε αντιπολεμική διαδήλωση για την περασμένη Κυριακή, η οποία τελικά μετατράπηκε σε πορεία μνήμης για τον ίδιο, με χιλιάδες Ρώσους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή. 

Σημείο καμπής ή όχι, η δολοφονία Νεμτσόφ έρχεται να ταράξει τις έτσι και αλλιώς εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας του, προκαλώντας εξελίξεις σε πολλούς τομείς.