Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στις πρωινές εκπομπές του ΑΝΤ1 και του MEGA.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν θεωρεί δίκαιο για τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές, να καλούνται να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη τιμή των φαρμάκων τη στιγμή που τα χρειάζονται, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση που δεν θα ξεπερνάει το 25%, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σύστημα δικαιότερης κατανομής που θα πρέπει να θεσπισθεί για να βοηθηθούν οι οικονομικά πιο αδύναμοι.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε εντός των ημερών την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί και το ένα ευρώ ανά συνταγή.

Ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε «λεόντειες» συμβάσεις που έχουν γίνει με γερμανικές εταιρείες σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, πρόκειται για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, για τεχνική βοήθεια στον τομέα της Υγείας, η οποία δεν έχει ποτέ παραδοθεί. Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για καταβολή ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έχει παραδοθεί λιγότερο από 10%, ενώ αναφέρθηκε σε έκθεση που έχουν πληρωθεί με 700.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε τις προσλήψεις 1.000 γιατρών και 80 ακτινολόγων στα νοσοκομεία της χώρας μέχρι τον Απρίλιο. Ξεκαθάρισε ότι έγινε περικοπή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και διευκρίνισε την καθιερωμένη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι όταν έχουν διαθέσιμα τα νοσοκομεία τα χρησιμοποιούν για τον επόμενα μήνα, ενώ αυτά που έχουν έλλειμμα καλύπτεται.Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η παραπάνω ενέργεια αφορούσε στα διαθέσιμα του Ιανουαρίου για τον Φεβρουάριο και όχι του Φεβρουαρίου για τον Μάρτιο.