Ρωσία: Αγνοείται αεροπλάνο με 29 επιβαίνοντες στη Χερσόνησο της Καμτσάτκα (Χάρτης)

Ρωσικό αεροπλάνο AN-26 με 29 επιβαίνοντες, αγνοείται στη Χερσόνησο της Καμτσάτκα στη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εuronews και το Jerusalem Post που βασίζονται στο πρακτορείο TASS, το αεροπλάνο έχασε επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί.

Το αεροπλάνο εκτελούσε δρομολόγιο από το Πετροπαβλόβσκ προς την πόλη Παλάνα και επέβαιναν σ’ αυτό 22 μέλη πληρώματος (ανάμεσά του κι ένα παιδί) κι έξι μέλη του πληρώματος. Δύο ελικόπτερα κι ένα ειδικό αεροσκάφος ερευνούν την περιοχή, ενώ σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο σημείο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax το An-26 ενδέχεται να είχε συντριβεί κοντά σε ανθρακωρυχείο στην Καμτσάτκα, κοντά στην Παλάνα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-07/airplane-Kamchatka.jpg.webp?itok=nqNzgA1m

Σύμφωνα με μετεωρολόγους στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση, αλλά η ορατότητα κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει παράλληλα ποινική έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση κανόνων ασφαλείας μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Το Antonov An-26 είναι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος με δύο κινητήρες turboprop ελαφρών μεταφορών, που κατασκευαζόταν στην ΕΣΣΔ μεταξύ 1969 και 1986.

Η Ρωσία, όπου συνέβαιναν πολλά αεροπορικά ατυχήματα τις περασμένες δεκαετίες, έχει βελτιώσει τα τελευταία χρόνια το ιστορικό ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα με κακή συντήρηση αεροσκαφών και χαλαρά πρότυπα ασφαλείας. Το τελευταίο μεγάλο αεροπορικό ατύχημα καταγράφηκε τον Μάιο του 2019, όταν ένα Sukhoi Superjet, που ανήκε στην Aeroflot, έπιασε φωτιά κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένα αεροσκάφος της Saratov Airlines An-148 συνετρίβη κοντά στη Μόσχα λίγο μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους και οι 71 επιβαίνοντες. Έρευνα αργότερα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος. Οι πτήσεις στη Ρωσία μπορεί επίσης να εγκυμονούν κινδύνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε απομονωμένες περιοχές, όπως η ρωσική Άπω Ανατολή και οι περιοχές άνω του αρκτικού κύκλου.