Παγκόσμια ανησυχία για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα: Εντοπίζεται σε 92 χώρες

Κάλεσμα για περισσότερους εμβολιασμούς, απευθύνουν κυβερνήσεις και ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού απειλεί την έξοδο από την πανδημία στις περισσότερες χώρες.

Και στην Ελλάδα, σόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποφευχθεί ένα νέο lockdown από τον Σεπτέμβριο τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότερα εμβόλια είναι διαθέσιμα.

Έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς

Για αυτό τον λόγο, αλλά και εξαιτίας της ανησυχητικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως πιο μεταδοτική, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Συρίγο πρέπει να φτάσει στο 75% ώστε να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι, ενώ παράλληλα θεσπίζονται διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν άλλωστε πια, διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες.

Σημειώνεται εδώ, ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς με τους εμβολιασμούς να σπάνε προχθές φράγμα των 8 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Η παραλλαγή Δέλτα στην Ελλάδα – Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Ωστόσο την Παρασκευή, σήμανε συναγερμός με τον ΕΟΔΥ να κάνει γνωστό ότι στην χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα με τα κρούσματα να ανέρχονται συνολικά σε 29. Από αυτά τα περισσότερα εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κρούοντας περαιτέρω το καμπανάκι του κινδύνου, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα.

«Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε στην χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι το 4ο αυτό κύμα κορωνοϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι 2 δόσεις.

Επισημαίνεται δε, πως η ινδική αυτή μετάλλαξη ανησυχεί τις αρχές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς εντοπίζεται σε 92 χώρες, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Το ζήτημα της εμφάνισης της όπως και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποίησε ότι «με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καμπανάκι κινδύνου λόγω της γρήγορης διασποράς του πολύ μολυσματικού νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» έκρουσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα ανά χώρα

Στην Ευρώπη, η Δανία κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα plus, μιας μετάλλαξη του στελέχους που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Στην Ιταλία, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα».

Από την άλλη, στη Ρωσία, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως το Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Στο σύνολό της η Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε το Σάββατο, 21.665 νέες μολύνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο. Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Τέλος, στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους.