Ποντίκι που βρυχάται η Τουρκία, μπροστά στην ιστορική κίνηση Μπάιντεν

Με “πύρινες” απειλές και έντονο εκνευρισμό υποδέχθηκε η Τουρκία την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ σήμερα 26 Απριλίου 2021, δύο ημέρες μετά την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του.

Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, παγκοσμίως, εκτιμούν ότι σε αυτή τη συγκυρία, με τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Τούρκος πρόεδρος, δύσκολα θα επιλέξει να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, καθώς κάτι τέτοιο θα του κόστιζε ακόμα μεγαλύτερη διπλωματική απομόνωση από αυτή που βιώνει τώρα.

Η άσφαιρη επίθεση του Ιμπραήμ Καλίν την Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,  ότι οι σφαγές των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία είναι «απλά εξωφρενική» και η Τουρκία θα απαντήσει με διάφορους τρόπους τους επόμενους μήνες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Ο Τζο Μπάιντεν στην ιστορική δήλωσή του, με την οποία οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων, παρέκαμψε την επί δεκαετίες προσεκτικά βαθμονομημένη διπλωματική και γεμάτη υπεκφυγές γλώσσα του Λευκού Οίκου για τις σφαγές του 1915, ικανοποιώντας την Αρμενία και τη διασπορά της, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προς τιμήν του, δεν δίστασε μάλιστα να επιτείνει περαιτέρω και χωρίς δισταγμό, τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, όχι μόνο με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και αναφέροντας την Πόλη ως «Κωνσταντινούπολη» & όχι «Istanbul», στο κείμενο της ιστορικής δήλωσης – αναγνώρισης.

«Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες», δήλωσε ο κ. Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο κ. Καλίν δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.

Σιωπή μέχρι ώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει κάνει κάποια δήλωση, αν εξαιρέσει κανείς το μήνυμα που έστειλε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση του Μπάιντεν:

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι ανταποκρίσεις των τουρκικών ΜΜΕ, πασχίζουν να χρυσώσουν το χάπι…

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν ήδη για την συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν οι Μπάιντεν και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες- εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκεί θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ στις σχέσεις των δύο χωρών – παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έσπευσε , αμέσως μετά την επισημοποίηση της χρήσης του όρου «γενοκτονία» σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων, να εξάρει (μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών) την «κρισιμότητα» του ρόλου της Τουρκίας ως «νατοϊκού συμμάχου».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μήνυμα του Μπάιντεν προς την Άγκυρα είναι σαφές: Ναι, σε στρατηγική σχέση, αλλά με νέους όρους που θα οριστούν από τον Λευκό Οίκο.

Και το στέλνει μάλιστα σε μία στιγμή, που η Τουρκία δεν έχει σημαντικούς συμμάχους στις ΗΠΑ, ώστε να αντιπαλέψουν ίσως την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενώ και η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί για το αν θα ζημιωθεί μια σχέση που είναι ήδη κατά πολύ τραυματισμένη.