Η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει 10 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca από την Ινδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ινδία να της επιτρέψει να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum, σε μια νέα κίνηση που αυξάνει την διεθνή πίεσης προς το Δελχί να αυξήσει τις εξαγωγές εμβολίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ινδού κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει δόσεις του εμβολίου από το Ινστιτούτο Serum, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ελλείψεις από τις μονάδες της AstraZeneca στην Ευρώπη και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στο μπλοκ.

Ωστόσο, η Ινδία είναι απίθανο να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του αιτήματος της ΕΕ, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει το δικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι εμπιστευτικές.

Η Βρετανία πιέζει επίσης την Ινδία να επιτρέψει την εξαγωγή του δεύτερου μέρους των 10 εκατομμυρίων δόσεων που έχει παραγγείλει από το Ινστιτούτο Serum, ανέφερε η ίδια πηγή

Το Serum αρχικά υποτίθεται ότι θα παρήγαγε το εμβόλιο κατά της κορονοϊού της AstraZeneca μόνο για εξαγωγές στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

“Ο πρέσβης της ΕΕ σε επιστολή του ζητά έγκριση (για εξαγωγές)”, δήλωσε η πηγή του Reuters, προσθέτοντας ότι η επιστολή εστάλη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Το Ινστιτούτο Serum, η AstraZeneca και το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησαν στις κρούσεις του πρακτορείο να σχολιάσουν το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο προς το παρόν.

Η Ινδία, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι επικεντρώνεται στην επέκταση του δικού της εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο.

Η απόφαση της Ινδίας, πάντως, να περιορίσει τις εξαγωγές θα επηρεάσει και το παγκόσμιο δίκτυο διανομής εμβολίων που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γνωστό ως COVAX. Το δίκτυο στοχεύει στην εξασφάλιση εμβολίων COVID-19 κυρίως για δεκάδες φτωχότερες χώρες.