Διεθνές σοκ: Ο κορωνοϊός σκότωσε τον θρυλικό δημοσιογράφο Larry King

Λεγόταν Larry King και ήταν πράγματι ο Βασιλιάς των Talk Shows...

Το όνομά του, ήταν Larry King και υπήρξε πράγματι ο Βασιλιάς των talk shows, με περισσότερες από 40.000 μοναδικού στιλ συνεντεύξεις στο ενεργητικό του.

O Λάρι Κίνγκ πέθανε στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες, όπου είχε εισαχθεί νωρίτερα αυτό το μήνα με κορωνοϊό. Ήταν 87 ετών και αφήνει ανεξίτηλη την υπογραφή του στον χώρο των media και της δημοσιογραφίας.

Ο Λάρι Κινγκ νοσηλεύονταν στο Λος Άντζελες, έχοντας προσβληθεί από την COVID-19, ενώ υπέφερε από προβλήματα υγείας εδώ και αρκετά χρόνια, μεταξύ αυτών και από σακχαρώδη διαβήτη.

Υπέστη δε, ένα βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, το οποίο τότε, όλοι πίστεψαν πως θα του κόστιζε την ζωή, ωστόσο εκείνος τους διέψευσε βγαίνοντας νικητής.

Η πανδημία δυστυχώς και στην δική του περίπτωση αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος. Σύμφωνα με το CNN, είχε νοσηλευτεί για περισσότερο από μία εβδομάδα στο ιατρικό κέντρο Cedars Sinai Medical Center, στο Λος Άντζελες, με κορωνοϊό, χάνοντας τελικά τη μάχη.

«Larry King for ever aLive…»

Ο Λάρι Κινγκ ήταν μια από τις μορφές της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου, έγινε παγκοσμίως γνωστός από το «Larry King Live» με συνεντεύξεις διασημοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης, που παρουσίαζε επί 25 χρόνια (1985-2010) στo CNN.

Είναι βέβαιο πως η διεθνής μιντιακή κοινότητα, βρήκε σε εκείνον τον απόλυτο μαέστρο των συνεντεύξεων και πως θα δυσκολευτεί πολύ να πιστέψει στο θλιβερό γεγονός της οριστικής απουσία του, από την ζωή, αλλά και τα τηλεοπτικά… live talk show.

Πέθανε ο Larry King – Θρήνος για τον θρύλο των talk show

Η ανακοίνωση του θανάτου του Λάρι Κινγκ:

Ποιος ήταν ο Laurence των διεθνών media

Ο Λόρενς Χάρβεϊ Ζέιγκερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1933 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από οικογένεια ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Ο πατέρας του με καταγωγή από την Λιθουανία διατηρούσε εστιατόριο στη περιοχή και η μητέρα του καταγόταν από την Ουκρανία. Στα σχολικά του χρόνια ήταν μέτριος μαθητής και προβλημάτιζε έντονα τον πατέρα του Έντουαρντ, ο οποίος αποφάσισε να δώσει στον Λάρι ένα μικρό μάθημα.

Πρότεινε λοιπόν στον διευθυντή του σχολείου να αναθέσει στον ασυνεπή μαθητή τον ρόλο του συντονιστή του πίνακα, δηλαδή του μαθητή εκείνου που σβήνει τον πίνακα. Ρόλος διόλου τιμητικός καθώς έδινε τροφή για πειράγματα στους συμμαθητές του. Ο Λάρι όμως, αν και ανέπνεε κιμωλία αντί για οξυγόνο, θεώρησε τη νέα του ευθύνη ως προαγωγή και πήρε τον ρόλο του πραγματικά σοβαρά.

Λάτρης του ωραίου φύλου, παντρεύτηκε οκτώ φορές, με 7 διαφορετικές γυναίκες, απέκτησε πέντε παιδιά και το να πούμε ότι έζησε δέκα ζωές, είναι προφανώς λίγο.

Λάρι Κίνγκ

Ο εμβληματικός δημοσιογράφος των ζωντανών σόου και των 40.000 συνεντεύξεων, είχε από μικρός εκφράσει την επιθυμία, να γίνει εκφωνητής ραδιοφώνου.

Τελικά, ο 22χρονος Λάρι Κινγκ βρήκε το θάρρος να συστηθεί σε έναν από τους ραδιοφωνικούς εκφωνητές και ζήτησε συμβουλές σταδιοδρομίας για το πώς θα μπορούσε να μπει σε αυτό τον χώρο. Ο εκφωνητής του πρότεινε να μετακομίσει στο Μαϊάμι, όπου μια αγορά νέων μέσων προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες για άπειρους ραδιοτηλεοπτικούς παραγωγούς.

Μάζεψε τις βαλίτσες του, αγόρασε ένα εισιτήριο λεωφορείου για την Φλόριντα και άρχισε να χτυπάει πόρτες. Αφού πέρασε ένα φωνητικό τεστ στο WAHR, ο Λάρι Κινγκ προσλήφθηκε – αλλά μόνο ως καθαριστής (στην αρχή).

Αποδέχθηκε την δουλειά με την προϋπόθεση ότι όταν αν άνοιγε μια θέση, θα ήταν ο πρώτος που θα την έπαιρνε.

Αυτή η ευκαιρία ήρθε γρήγορα όταν ένας από τους disc jockeys παραιτήθηκε ξαφνικά: κάνοντας έτσι το ντεμπούτο του ο Λάρι Κινγκ στο ραδιόφωνο. Μόλις λίγα λεπτά προτού βγει στον αέρα, το αφεντικό του, του ζήτησε να διαλέξει ένα νέο όνομα που θα ήταν πιο εύκολο να το θυμηθεί ο κόσμος και να ακούγεται λιγότερο «εθνικό». Επέλεξε το επίθετο Κινγκ, το οποίο πήρε από μια διαφήμιση στην The Miami Herald για το «King Wholesale Liquor».

Πέθανε ο θρυλικός Λάρι Κινγκ | OnAlert

Η πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή: «Γεια, το όνομά μου είναι Λάρι Κινγκ. Όλη μου την ζωή ήθελα να είμαι στο ραδιόφωνο. Λοιπόν, εδώ είμαι και φοβάμαι…»

Κατατρομαγμένος και ειλικρινής απέναντι στο κοινό, ο αρχάριος εκφωνητής πάγωσε τελείως όταν το μικρόφωνο, το οποίο τόσα χρόνια λαχταρούσε, άνοιξε τελικά. Μετά από πέντε βασανιστικά λεπτά νεκρού χρόνου, ο προϊστάμενός του εισέβαλε στην αίθουσα και φώναξε: «Αυτή είναι μια επιχείρηση επικοινωνίας, γι’ αυτό μίλα!».

Ο Λάρι Κινγκ άνοιξε δειλά το μικρόφωνο και είπε: «Γεια, το όνομά μου είναι Λάρι Κινγκ. Όλη μου την ζωή ήθελα να είμαι στο ραδιόφωνο. Λοιπόν, εδώ είμαι και φοβάμαι».

Ο Λάρι Ζίγκερ έγινε Λάρι Κινγκ την 1η Μαϊου 1957 και ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει από εκείνη την ημέρα έκτοτε.

Ο θρύλος των talk show, Λάρι Κινγκ

Ο απόλυτος “μαέστρος” των ζωντανών σόου και των 40.000 συνεντεύξεων

Το 1985, ο Λάρι Κινγκ, με τις εμβληματικές του τιράντες, έκανε το ντεμπούτο του στο διεθνές δίκτυο του CNN ως οικοδεσπότης της εκπομπής «Lary King Live», του πρώτου ζωντανού, ανοιχτού σε τηλεφωνήματα του κοινού και πρώτου σε μετρήσεις θεαματικότητας σόου του δικτύου.

Larry King: Notable interviews - Los Angeles Times

Το 1993 η δημόσια αντιπαράθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ και του πρώην προεδρικού υποψηφίου σχετικά με την NAFTA έσπασε ρεκόρ θεαματικότητας στην ιστορία της καλωδιακής τηλεόρασης, με 16,3 εκατομμύρια τηλεθεατές, με εξαίρεση την πρώτη νύχτα αναμετάδοσης του Πολέμου του Κόλπου τον Ιανουάριο του 1991.

Larry King's son and daughter die within weeks of each other - CNN

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να καλύψει το τραγικό γεγονός ο Λάρι Κινγκ φιλοξένησε στη εκπομπή περισσότερους από 700 προσκεκλημένους, οι 40 από αυτούς άνθρωποι-κλειδιά στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Μέχρι το 2010, όταν πια έπεσαν οι τίτλοι τέλους της θρυλικής εκπομπής του, είχε συμπληρώσει στο ενεργητικό του,  περισσότερες από 40.000 συνεντεύξεις.

Ένας παρουσιαστής μοναδικού στιλ, ο number one δημοσιογράφος στον κόσμο με μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από 60 χρόνια και με το όνομά του να κάνει τον γύρο της υφηλίου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, νύχτα

Λάρι Κινγκ. Ασύγκριτος και πλέον… αξέχαστος

Εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολούθησαν επί χρόνια τις συνεντεύξεις του οικοδεσπότη με τις τιράντες, του θρυλικού Λάρι Κίνγκ με παγκόσμιους ηγέτες, ανθρώπους από το χώρο του θεάματος, αλλά και άλλες διασημότητες, στην εκπομπή «Larry King Live» που μετέδιδε το CNN από το 1985 μέχρι το 2010.

Ένας ευφυέστατος και με ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ τζέντλεμαν, που έγερνε πάνω από το γραφείο του, με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του και με τα μεγάλα του γυαλιά. Άλλοτε με ένα λοξό χαμόγελο και άλλοτε με ύφος αυστηρό και διαπεραστικό βλέμμα, μετέτρεψε την εκπομπή του, σε έναν από τους σημαντικούς πόλους τηλεθέασης για το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, παρουσιάζοντας ένα μείγμα συνεντεύξεων, πολιτικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και δεχόμενος τηλεφωνήματα από το τηλεοπτικό ακροατήριο του.

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

 

Είναι ο μοναδικός που κατόρθωσε να πάρει συνέντευξη από τον Φρανκ Σινάτρα και από τον Μάρλον Μπράντο, που δεν έδιναν συνεντεύξεις ποτέ. Με τις κοφτές σύντομες ερωτήσεις του και τον ήρεμο τόνο του, τους έκανε να ξεχάσουν πως η τόσο ενδιαφέρουσες συζητήσεις τους, γίνονταν on camera.

Οι πιο διάσημοι άνθρωποι του πλανήτη, εμπιστεύονταν πρώτα τον Λάρι. Συνεντεύξεις είχε κατορθώσει να πάρει από όλους τους εν ενεργεία προέδρους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο Τζον Κένεντι, αλλά και από τον Δαλάι Λάμα, ακόμη και από τον δολοφόνο του Τζον Λένον…

Δεν υπάρχει διάνοια χωρίς πολέμιους βέβαια και έτσι ακόμη και στο αποκορύφωμα της καριέρας του, οι επικριτές του, τον κατηγορούσαν, ότι έκανε ελάχιστη έρευνα πριν από τις συνεντεύξεις του και πως  έθετε εύκολες ερωτήσεις στους καλεσμένους του, που ήταν ελεύθεροι να δώσουν επίσης, εύκολες απαντήσεις, προβάλλοντας τους εαυτούς τους.

Ο ίδιος, απαντούσε αφοπλιστικά,  παραδεχόμενος πως όντως δεν έκανε και πολλή έρευνα, ώστε να μάθει από τους τηλεθεατές του.

Και πάνω απ’ όλα όπως έλεγε ο ίδιος, δεν ήθελε ποτέ, να περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως ένας δημοσιογράφος. «Το καθήκον μου, όπως το βλέπω, είναι ότι είμαι ένα μέσο μετάδοσης», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Hartford Courant», τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Κονέκτικατ, το 2007.

Πέθανε ο Λαρι Κινγκ - Οι 50.000 συνεντεύξεις ενός θρύλου | Liberal.gr

Οι κοφτές σύντομες ερωτήσεις, φέρνουν και τις καλύτερες απαντήσεις

«Κάνω τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω. Ακούω τις απαντήσεις. Προσπαθώ να τις ακολουθήσω. Και ευτυχώς, το ακροατήριο φτάνει σε ένα συμπέρασμα. Δεν είμαι εδώ για να βγάζω συμπεράσματα. Δεν είμαι ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής σαπουνόπερας…

Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να παρουσιάζω κάποιον με τον καλύτερο τρόπο», είχε δηλώσει ο ίδιος για την τηλεοπτική του παρουσία και τον τρόπο δουλειάς του, που δεν αλλοίωσε ποτέ, ούτε την ποιότητα,, ούτε την θετική του διάθεση, ούτε φυσικά και τον χαλαρό, καλοπροαίρετο τρόπο, που έχει κάθε οικοδεσπότης που σέβεται τόσο τους καλεσμένους, όσο και τον εαυτό του.

larry-main

Αντί να πούμε αντίο…

Το CNN τον αποχαιρέτισε με ένα νοσταλγικό και συγκινητικό video με δικά του λόγια: “Αντί να πούμε αντίο, τι λέτε να πούμε καλή αντάμωση…”

Ο Λάρι Κινγκ, ήταν αναμφίβολα ο βασιλιάς των on camera συνομιλιών και πολλές φορές εκμυστηρεύσεων. Δημιούργησε σχολή, αλλά παρέμεινε αναντικατάστατος. Δεν είναι εύκολο άλλωστε, να υπάρξει διάδοχος, για έναν τέτοιο Βασιλιά.