Αρχαιολογικός θησαυρός στην Παιανία: Επιτύμβια στήλη με δύο γυναικείες μορφές φυσικού μεγέθους (Εικόνες)

Στο φως περίφημο μνημείο στην Παιανία. Μία εξόχως σημαντική και εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη, εκεί όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο.

Μία εξέχουσας σημασίας επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα με δύο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος, εντοπίστηκε στο πλαίσιο σωστικών αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παιανία, στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο της περιοχής.

Δύο γυναίκες από μάρμαρο, σε φυσικό μέγεθος, κάθονταν αντικριστά και κοσμούσαν έναν τάφο. Το εκπληκτικό εύρημα εντυπωσιάζει με την πλαστικότητα των μορφών και τους χιτώνες που δημιουργούν πτυχώσεις γύρω από τα γυναικεία σώματα.

ερευνα

Δύο αντικριστές γυναικείες μορφές ξανά στο φως μετά από αιώνες

Κατά την πρόσφατη αρχαιολογική σωστική έρευνα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, επί της οδού Παλαιοπαναγιάς εντοπίσθηκε μεγάλο επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας, Καθύπερθεν, στα Νοτιοδυτικά του λόφου Κατσουλέρθι.

ανασκαφη

Η εκπληκτική επιτύμβια στήλη, χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και αναπαριστά δύο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος, που στέκονται αντικριστά, ενώ εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής σωστικής έρευνας στην Παιανία.

Το μνημείο σώζεται αποσπασματικά, έχοντας σπάσει σε δύο τμήματα και συγκινεί καθώς εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές, που εντυπωσιάζουν τόσο με την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία της απόδοσής τους, όσο και με το φυσικό τους μέγεθος.

Στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Είναι ενδεδυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο. Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι.

αγαλμα

Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ. και συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), καθώς και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα , η οποία βρίσκεται στην Γλυπτοθήκη Μονάχου.

Η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν ο Δημήτριος Φαληρέας απαγορεύσει δια νόμου (317 π.Χ.) την κατασκευή πολυτελών ταφικών μνημείων.

Το ανάγλυφο μεταφέρθηκε προς φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας. Η ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Στο οικόπεδο, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Δημαρχείο Παιανίας, ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών.