Είναι μία Πρωτοχρονιά, χωρίς φιλιά, χωρίς αγκαλιές, χωρίς όλα τα πρόσωπα από οικογένειες και παρέες, να μπορούν να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου μαζί. Όμως είναι Πρωτοχρονιά. Το πιο παράξενο έτος που έζησαν οι σύγχρονες γενιές, το 2020, δίνει τη σκυτάλη στο 2021, με τις ευχές για υγεία, πιο επίκαιρες και πιο ειλικρινείς από ποτέ.
Ο πλανήτης άρχισε ήδη να γυρίζει την σελίδα του έτους 2020 που σημαδεύτηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, όταν σημάνει μεσάνυχτα στις χώρες τους, γιορτάζουν ιδιωτικά στο σπίτι τους την αλλαγή του χρόνου.
Έπειτα από πολύμηνους περιορισμούς και lockdown εξαιτίας της Covid-19, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο θανάτους στον κόσμο, τα νέα επιδημικά κύματα υποχρεώνουν την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς από τον καναπέ τους.
Από το Σίδνεϊ στην Ρώμη, ο κόσμος μοιράζεται μέσω μιας οθόνης, τις γιορτές των πυροτεχνημάτων και τα θεάματα από την τηλεόραση και τον υπολογιστή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκδηλώσεις που σηματοδοτούν τα μεσάνυχτα σε κάποια μέρη της Γης, έχουν για λόγους ασφαλείας ματαιωθεί.
Το μικρό αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό υποδέχθηκαν πρώτα στον πλανήτη, στις 12.00 ώρα Ελλάδος, το 2021, ενώ τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαν και Μπέικερ θα περιμένουν άλλες 26 ώρες.
Απαγόρευση συγκεντρώσεων
Οι κάτοικοι της Ρώμης θα παρακολουθήσουν από τον καναπέ τους τους εορτασμούς στο Circus Maximus, το αρχαιότερο στάδιο της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ώρες θεάματος και τον εορταστικό φωτισμό των εμβληματικών τόπων της Ρώμης. Ο δήμος απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα.
Η Ιταλία, όπου οι φωτογραφίες των αυτοσχέδιων νεκροθαλάμων και των προσώπων των εξαντλημένων γιατρών και νοσηλευτών έκαναν τον υπόλοιπο πλανήτη να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κρίσης, βρίσκεται σε lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00. Τα ρεβεγιόν έχουν απαγορευθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Από την Γαλλία, μέχρι την Λετονία, αλλά και την Βραζιλία, αστυνομικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί για να εποπτεύσουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.
Στο Λονδίνο, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία με livestream στην μνήμη των μελών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπέκυψαν στην ασθένεια. Θα μεταδοθεί σε γιγάντια οθόνη στο Πικακτίλι Σέρκους και μέσω του YouTube.
Ελπίδα και ομοψυχία
Στην Ρωσία, περί τα δέκα άτομα κολύμπησαν, όπως κάθε χρόνο στα παγωμένα νερά της λίμνης Βαϊκάλης στην Σιβηρία, σε θερμοκρασίες -26 έως -35 βαθμών Κελσίου.
Στο Ντουμπάι, χιλιάδες άνθρωποι θα παρευρεθούν σε θέαμα πυροτεχνημάτων και laser, στο Μπουρζ Χαλίφα, παρά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της νόσου. Όλοι θα φορούν μάσκα και θα καταγραφούν.
Στην Βηρυτό, που βρίσκεται ακόμη υπό το σοκ της φονικής, καταστροφικής έκρηξης της 4ης Μαΐου, οι αρχές έχουν χαλαρώσει τα μέτρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 03.00. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν και οργανώνουν γιορτές για το Νέο Έτος.
Παντού στον κόσμο αυξάνεται η ανησυχία αυτού που θα επακολουθήσει μετά τις γιορτές.
Στην Βραζιλία, την δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο, οι γιατροί φοβούνται νέο κύμα της επιδημίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο με ανθρώπους να γιορτάζουν χωρίς μάσκα και μέτρα προφύλαξης, αστυνομικούς να κλείνουν μπαρ γεμάτα κόσμο.
Στην Γερμανία, στις ευχές της για το Νέο Έτος, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι αυτή η ιστορική κρίση του κορωνοϊού θα παραταθεί και το 2021, ακόμη και αν το εμβόλιο φέρνει την ελπίδα.