Χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης στην Αμερικανική Βάση Σούδας στα Χανιά, κυρώσεις στην Τουρκία, για τους ρωσικούς S-400, αλλά και άλλες σημαντικές διατάξεις, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, περιλαμβάνονται στον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, ο οποίος υπερψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πέραν της υποχρέωσης για επιβολή κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την προμήθεια των ρωσικών S-400, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις για τη χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ανάδειξη της σημασίας που έχει η εν λόγω περιοχή των Χανίων στην Κρήτη, για το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου.
Διατάξεις ελληνικού ενδιαφέροντος
Ειδικότερα, το σχέδιο του αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) το οποίο υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) με μεγάλη πλειοψηφία (335 υπέρ, 78 κατά) περιέχει διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.
Το πρώτο που έγινε γνωστό είναι η διάταξη για την επιβολή εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.
Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών, κάτι που ερμηνεύεται ως “χαστούκι” στον απερχόμενο Ντόναλτ Τράμπ.
Χρηματοδότηση έργων στη Σούδα
Πέρα, όμως, από την ανωτέρω διάταξη υπάρχει και πρόβλεψη για χρηματοδότηση για την εκτέλεση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπρόσθετα, υπάρχει αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με την οποία καλείται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η εν λόγω αναφορά ερμηνεύεται ως ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί εσχάτως στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα.
Υποδηλώνει, δε, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει βέτο στην ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο. Αν αυτό συμβεί, τότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εκ νέου και για υπερψηφιστεί, θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα 2/3 του σώματος.