Δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί - Μεγάλη ανησυχία για 8 περιοχές

«Είναι βέβαιο, πως δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία.

Για το τι ακριβώς θα γίνει με το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις αύριο Παρασκευή.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον  βαθμό που θα θέλαμε και οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε.

Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς λοκντάουν θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Παράλληλα επίκεινται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Πέτσας : Τέλος της εβδομάδας οι οριστικές ανακοινώσεις για λιανεμπόριο, μετακινήσεις - Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς | in.gr

Απαγορευτικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα οι σκληροί δείκτες των νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Οι ειδικοί είναι πιο… χαλαροί σε σχέση με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να ανοίξουν λίγες ημέρες πριν από τις εορτές. Ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας δεν συγκεντρώνει υψηλό κίνδυνο για μεγάλη διασπορά του ιού, αφού δεν χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, όλα εξακολουθούν να είναι ρευστά, με το επιπλέον «τράβηγμα» προς τα πίσω της ισχύος των περιορισμών να είναι αρκετά πιθανό. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου η μεγάλη χαλάρωση έχει απαγορευτεί, καθώς εστίαση, ψυχαγωγία, σχολεία παραμένουν κλειστά. Επίσης, «απαγορευτικό» έχει μπει και στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Εντείνεται η ανησυχία για 8 περιοχές

Μετά από χθεσινή τους συζήτηση οι επιδημιολόγοι παρέδωσαν στην κυβέρνηση το χάρτη της χώρας, βάσει του οποίου είναι «κόκκινες» οι περισσότερες περιοχές και δεν «σηκώνουν» καθόλου κινητικότητα. Το ίδιο και οι «πορτοκαλί».

Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέφερε την ανησυχία τη δική του και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για οκτώ περιοχές, καθώς και για τη Δυτική Αττική και συνέστησε στους πολίτες «υπομονή» και «κουράγιο» μέχρι «την ελπίδα που έρχεται».